på majfalderebet

Her kommer et blandet udvalg af det, der blomstrer her ved optakten til juni måned. Vi starter i køkkenhaven. I år har hele rækken af blå hør/ linum perenne overvintret. Efter råd fra Sørens svigerinde såede han frø fra den pose hørfrø, jeg har liggende i køkkenskabet beregnet til bagværk. Bemærk også hans flotte kartoffelplanter.

Nå, nej, de store kartofler kommer her - blev sat under plastik.

Sprengeri er den sidste tulipan, der blomstrer. Den kommer troligt år efter år, heldigvis, for jeg synes,
den er noget så elegant.


En lille pæonsekvens, der starter med anomale, så en bonderose og til sidst emodi. En klematissekvens, først crispa, så omoshiro, så montana marjorie
                                      Plettet gøgeurt / dactylorhiza maculata er en nydelig plante, selvom den står i fuld skygge.Blomsterne på Melittis melissophyllum 'Royal Velvet Distinction'/ stinkende hjertensfryd har også noget orkideagtigt over sig, men planten tilhører læbeblomstfamilien, og selve planten er temmelig anonym.


Om ikke ret længe vil roserne erobre indlæggene rundt omkring på havebloggene. Hos os er Aicha det helt store nummer her i starten af rosensæsonen.

De lange ranker flagrede rundt i den kraftige blæst i dag, så planten fik noget støtte, så de lange grene ikke knækker af.

Kommentarer

 1. Hvor er det kønt med hørplanterne. Det må prøves. Din tulipan har jeg også netop set hos Karsten (Grønne nedslag). Hvis den kommer så flittigt igen, så tror jeg da, at den må på min ønskeliste.
  VH Nina

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er også glad for de små, blå blomster. Det største problem med Sprengeri bliver nok at få fat i løgene.

   Slet
 2. Hej Marie

  Jeg skriver også om sprengeri idag - Godt at tulipan sæsonen får så elegant en afslutning!
  Er din super flotte Dactylorhiza maculata en frøplante?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, sprengeri er speciel på den gode måde. Nej, orkideen er købt for snart en del år siden. Hvis den stod mere lyst, ville den nok have været større i dag.

   Slet
 3. Ja sjovt I skriver om samme tulipan i dag. Jeg har læst om, at man bare kan så de almindelige hørfrø, det ser fint ud. Marjorie og gøgeurt er også i gang hos mig, men min er nok ikke plettet, den er mere mørklilla end din. Min Aicha står med masser af knopper som på dit sidste billede, men ingen udsprungne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi kører åbenbart et parallelt løb mere eller mindre lige nu - og med lækre planter😊

   Slet
 4. Sjovt at se den smukke tulipan også hos dig.
  Flotte pæoner og klematis og ikke mindst den gule rose.Det er en dejlig tid,-dog kan vi håbe på mindre blæsevejr,som jo kan være ødelæggende i haven!
  God aften!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var et pudsigt sammentræf. I dag var blæsten ganske modbydelig, alligevel er det en skøn tid, som du skriver.

   Slet
 5. Sprengeri har en lekker form. Tulipaner og løkblomster generelt varer ganske lenge. Nydelig farge på clematisen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tulipanerne har været gode i år, det er også min oplevelse, men nu er det tid til, at andre planter tager over.

   Slet
 6. Vidunderligt at se din have,nu vælter det hele frem kan se dine kartofler står på spring.
  Have glæde hilsen fra HAVELIV

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Grethe. Jeg sætter Haveliv på min blogliste, så jeg ikke glemmer at kigge ind hos dig.

   Slet
 7. Hej Marie!

  Och vilket prydligt köksland du har, ser jättefint ut. Där kan man gå och mumsa jordgubbar när andan faller på.

  Mycket fint som vanligt, pionerna är ju så läckra. P. emodi har jag bara sett på danska bloggar men den måste jag notera - den är såå fin!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Søren, der har ansvaret for køkkenhaven, og det er en vigtig del af haven efter min mening. Emodii er køn og nem, når først man har den. Min har jeg selv stået for snart en menneskealder siden.

   Slet
 8. Det var et godt tip med de hørfrø, det skriver jeg bag øret:). Flotte kartoffellanter Søren har gang i - gid det var mig der skulle spise dem, min have er alt for lille til kartofler.
  Jeg er dybt misundelig på dine klematis.
  Her er det også Aicha der blomster og jeg nyder den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nå ja det er sjældent jeg kommenterer fra telefonen - kan bare ikke med pølsefingre og stavekontrol.
   Kartoffelplanter selvfølgelig 😊

   Slet
  2. Jeg hader også den forbistrede tablet og dens totalt åndsformørkede ordforslag. Om 14 dage regner jeg med at kunne smage de første kartofler, men Søren har tænkt sig at tage et tjek allerede i pinsen.

   Slet
 9. Hej Marie. Super fine hørplanter - tak for tippet! Dine clematis er godt nok flotte, mine blomstrer endnu ikke, men de vokser godt!
  Ja, jeg så godt fru Høneballes roser - det er sørme tidligt synes jeg. Mine står med knopper, men jeg tror da, der går en uge eller to, før de springer ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pludselig ser man, at roserne blomstrer, det sker hurtigt i det vejr, vi har. Hørblomsterne er fine, synes jeg, både i bedet og i buketter.

   Slet
 10. Plettet gøgeurt er smuk. Det er i grunden mærkeligt, at orkideer fylder så lidt på havebloggene. Er de ikke et samlerobjekt?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Jo, det tror jeg bestemt, de er; men især fruesko er vanskelig at gøre tilpas, det er i hvert fald min erfaring.

   Slet

Tilføj en kommentar