Det er her, det foregår.


I april måned er det det gamle surbundsbed med stjernemagnoliaen til venstre og stewartia til højre, der er centrum for rigtig meget af det, der blomstrer. Der er noget rent og purt over magnoliaens hvide blomster, selvom nogle af dem har fået et lille svirp af nattefrosten, og det er der også over den fyldte blodurts blomster, som man finder nede i bunden af bedet. Det føles som ren luksus at have den som bunddække.



I forgrunden i midten af bedet står rhododendron schlippenbachii foran pachysanthum,  begge med hvide blomster med et strejf af rosa.



Når man ved det, kan man lige skimte en enkelt camelliablomst til venstre for stewartiaens stamme. Blomsterne er de typiske, symmestriske camelliablomster; men det skinnende løv er næsten lige så fint som blomsterne. Sidste år var de fleste blomster stribede.


Disse to småplanter bidrager ikke til bedet med ret meget. Til venstre er det hundetanden erythronium sibiricum, som desværre kun har en enkelt blomst, og til højre helleborus tibethanus, som Marit kan vise utroligt flotte billeder af. Vores tror jeg er omkring seks år gammel og har år efter år kun sendt et par blade op, så nu er tiden vist inde til at grave den op og finde et andet sted til den. Jeg var ellers særdeles omhyggelig både med plantning og placering.

Nej, så er der mere gang i Sørens yndlingsprimula, Mary Crousse hedder den.

Kommentarer

  1. Ja det er luksus med blodurt som bunddække, jeg har ikke en gang set min endnu. Hver gang jeg ser på mine to stewartia, tænker jeg misundeligt på din ene så fyldt af blomster, mine har heller ingen i år, men en gang sker det vel.
    Til gengæld står min schlippenbachii med knopper nu, så mon ikke den kan afløse din, den er nu ikke så rigtblomstrende som din.
    Det er et flot bed, og det er Sørens yndlingsprimula også.

    SvarSlet
    Svar
    1. For nogle år siden plantede jeg blodurten om, fordi den nærmest dannede en gummiagtig måtte i jordoverfladen. Senere spurgte jeg et erfarent medlem af Den Alpine Klub til råds, og hun mente ikke, at det havde været nødvendigt. Schlippenbachii klippede jeg ned til 20 cm over jorden i 2010, og jeg ville foretrække, at den ikke blev større, end den er nu.

      Slet
  2. Du har så mye spennende som blomstrer hos deg nå! Dine camellia er virkelig flotte å se på. Sørens yndlingsprimula var også nydelig. Fagen var veldig fin. Primula er en av mine vårfavoritter 😊

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg synes også selv, at vi har mange ting, der blomstrer. Primula er bestemt også en af mine vårfavoritter.

      Slet
  3. Hej Marie

    E. sibiricum er nu lækker, min i Sverige står også noget i stampe, men har dog hvert år et par blomster.
    Måske din H. tibethanus står for godt?
    Imponerende med Sanguinaria som bunddække, lidt paradosalt at tænke på at hver enkelt plante er ret så kostbar;)

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Sibiricum forekommer vist også med rent grønne blade. Jeg er vild med den her type. Søren foreslår, at tibethicum måske ikke har fået kalk ligesom alle de andre helleborus rundt omkring i haven, men bladene er jo sunde nok, så jeg hælder mere til, at den ikke kan lide plantestedet.

      Slet
  4. Hej Marie!
    Ser så fint ut, med allt som blommar. Den lilla primulan har en vacker färg. Blodörten har så vackra fyllda blommor. Du har mycket fint i din surjords rabatt. Den översta bilden är så fin med träd som börjar grönska och blommor som färgklickar.
    Ha det bra /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Marika. Surbundsbedet har virkelig meget at byde på om foråret.

      Slet
  5. Så vackert! Jag läste ditt svar om R schlippenbachii och ska klippa ner den eller åtminstone stora delar för den är risig. Sen löste du var i nyplanteringarna min stjärnmagnolia ska på en plats. Det är så bra att se andras bilder ibland :) Blodörten får lov att breda ut sig här också och jag ser mängder av knoppar hos den fyllda nu.

    Ha en fortsatt fin helg! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Schlippenbachii reagerede rigtig godt på tilbageklipningen. Den var netop blevet alt for riset. Ingen tvivl om, at man får masser af inspiration fra andres haveblogs, som kan hjælpe, når går og tumler med et problem med at finde den helt rigtige placering til en plante.

      Slet
  6. Jeg kan godt se, at din 'tibetaner' mangler noget i forhold til Marits. Men da den ellers har blade, er det sikkert godt at flytte til et andet sted - om du så vil gå efter mere dræn? mere sol? mere kalk? eller... Det bliver spændende at høre, hvad der lykkes. Du er i hvert fald heldig, at du har den, så sjælden den er :-)
    Jeg må vist læse lidt om den dobbelte blodurt. Sikke blomster.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Tibethanus vil jeg helt sikkert grave op og plante om, men jeg har ikke fundet den
      perfekte placering endnu. Den skal nemlig stå sådan, at vi får mest mulig glæde af de blomster, som vi ikke har set skyggen af endnu. Sikke blomster, blodurten har, ja, og sikke blade den får.

      Slet
  7. Sikke fine blomster og spændende samtidig også. Konen og jeg er selv helt nye i 'havelivet' så vi suger til os af gode idéer og erfaringer :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren. Det er altid hyggeligt at høre fra et nyt havemenneske.

      Slet
  8. Hei Marie.
    Hvit magnolia er bare lekker. Hos meg står den med bare knopper enda.
    Mye som blomstrer hos deg.
    Primulaen har en nydelig farge. Skulle gjerne hatt en sånn en.
    Ta vare på deg.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Magnoliaen er også fin, når den står med de sølvgrå, bløde knopper.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Maj måneds kulde, gør laderne fulde

Med en uge til sommertid

Påskeblomster til påske

Forventning og utålmodighed