To aprilgæster
Mange forårsblomstrende planter er 'ephemerals', hvilket betyder, at de visner ned efter blomstringen, så man skal huske, hvor de gror for ikke at komme til brutalt at angribe dem med planteskeen. I dag skal det handle om anemonella, som rhodospecialisten beskriver fint i dette indlæg. I vores lerjord holder de desværre ikke ret længe, så jeg har dem rundt omkring i forskellige krukker, hvor de heldigvis trives udmærket og sår sig selv i beskedne mængder.
Hvad enten de er hvide eller forskellige nuancer af pink og mere eller mindre fyldt, er de allesammen nydelige med deres lette, violfrøstjernelignende løv; men i år tror jeg alligevel, min favorit er Green Hurricane.
I England kaldes den slangehoved fritillaria, og det forstår man udmærket, når man ser blomsterknoppen, som bare mangler en spillende tunge for at illudere et slangehoved. I Sverige kaldes den kungsängslilja, fordi den på Kungsängen uden for Uppsala findes vildtvoksende i utrolige mængder, efter traditionen indført af Linné. Den findes i store dele af Europa fra England til Kaukasus, hos os dog kun forvildet fra haver. ( Kilde haveabc.dk)
Herhjemme tror jeg, at et indlæg på Claus Dalbys populære blog tilbage i 2012, hvor der blev vist en eng fyldt med blomstrende vibeæg, for alvor kan have sat skub i populariteten. Når man googler planten, får man modstridende oplysninger om, hvordan den trives. Billedet herunder viser, at den sår sig selv ret flittigt, hvis man holder igen med lugningen, hvilket jeg må tilstå, at jeg gør i disse piksten.
I mange af de potter, man kan købe, er der ofte en enkelt hvid blomst. Om man foretrækker at holde farverne adskilt eller kan lide en blandet gruppe, er selvfølgelig en smagssag. Under alle omstændigheder er de hvide blomster fascinerende at zoome ind på og kan vise sig at variere ganske meget, når man kigger efter.
Mine egne erfaringer fortæller mig, at vibeæg ikke bryder sig om at stå et sted, hvor der rodes for meget i jorden og egentlig ikke har behov for særligt meget næring. Derfor lykkes de bedre under nogle træer i et forholdsvis vildt afsnit af haven, end i et mere kultiveret bed, hvor jeg ellers har forsøgt at etablere dem, fordi vi der ville kunne nyde at se dem gløde i modlyset, når vi sad og slappede af på en bænk ved husgavlen. Igen engang er det planterne, der får det sidste ord.
Ja planterne bestemmer meget selv. Anemonella vil heller ikke være her hos mig jeg er nok ikke så forsigtig, som den gerne vil have det. Jeg har købt nogle af de vibeæg i potter og plantet ud. Jeg havde i forvejen, men da de stod i skoven og har flyttet en rhodo der, er jeg ikke sikker på, at de vil komme igen, og til de priser kunne jeg nemt sætte nogle flere.
SvarSletJeg har et spørgsmål til dig. Krinoline narcisserne har du i et sandbed, men er det inde i stalden eller hvor har du dem, og hvad gør du ved dem om sommeren? Nu står jeg med 6 potter, jeg vil gerne se dem igen til næste år.
Sandbedet ligger syd for drivhuset, hvor der oprindeligt stod en mistbænk, som ikke blev brugt. Vi (Søren) gravede 15 cm væk og lagde sveller omkring bedet, som blev fyldt op med sand. Potterne graver jeg simpelthen ned i sandet næsten til randen og flytter ind i drivhuset, når nattefrosten begynder at true. Vi havde ikke rigtig andre muligheder end en sydvendt placering, men det var rigtig skidt under den lange tørke. Øst eller vest ville nok have været bedre og noget skygge ligeså.
SletTak for info, så ved jeg, hvordan jeg skal gøre. Jeg har mit potteskur mod nord, der får de ikke meget sol, måske er det en god placering, så kan jeg flytte dem i pavillion eller værksted til vinter, men jeg kan forstå, at man skal huske at vande dem en gang imellem.
SletUnder tørken tror jeg nærmest, de tvangstørrede, hvis der ellers er noget, der hedder det. Ellers tror jeg ikke, de behøver at blive vandet. Det er da i hvert fald ret almindeligt at lægge løg til tørre, når de er visnet ned.
SletSå kan jeg sagtens stille dem i potteskuret tænker jeg.
SletDet er da utroligt så lidt der sker på loggen her i dag.
Det tror jeg også, du kan. Ja, bloggen er der ikke meget liv i.
SletAnemonella trives her i et surjordsbed. De er nok litt sære av seg. Vibeegg er så fine, og så mange nyanser dine har. Jeg pleier bare å kjøpe hvite, og da blir det heller ingen krysninger 😉
SvarSletAnemonella kan sikkert ikke lide alt for nærgående og dominerende naboplanter. De hvide og de purpurfarvede vibeøg har et ret forskelligt udtryk, synes jeg. Der er mere drama over de purpurfarvede.
SletHej Marie!
SvarSletHelt underbara Anemonella ,med olika färger och uttryck. Så vackra.
Kungsängsliljan har jag haft i båda färgerna, får se om de tittar fram. Efter några kalla blåsiga dagar, ser det ut att bli lite varmare väder idag.
Ha det gott /Marika
Det er to smukke forårsplanter i mine øjne; men Kungsængen fyldt af blomstrende vibeæg må være et helt fantastisk syn.
SletDenne kommentar er fjernet af en blogadministrator.
SvarSletUndskyld, Karsten. Jeg kom for skade at slette din kommentar, som jeg lige svarer på alligevel. Jeg tror, der er opstået en anemonella frøplante med den sarteste ferskenfarve, man kan forestille sig. Det er ærgerligt, at Coronaen forhindrer dig i at hoppe over til din have i Sverige.
SletHvor er de søde, de små planter. Har du noget i krukkerne bagefter?
SvarSletJeg har i år købt fire potter med én hvid vibeæg blandt de røde. Jeg troede først det var en fejl, men fejlen går igen i alle potter. Noget rod ;-)))) men nu har jeg vænnet mig til det og overvejer ligefrem, om jeg skal plante dem alle det samme sted, eller om jeg skal fiske de hvide fra og plante dem for sig selv. Det skal i så fald være nu, mens jeg kan se farven. Det ser nu ret godt ud med 'både og' på dit billede :-)
Lisbeth
Krukkerne med anemonella bliver drysset med kompost og placeret diskret op ad en nordvendt mur, når de er afblomstret. Så får de en sjat vand engang imellem. Der står de indtil næste forår. Efterhånden hælder jeg til, at jeg foretrækker at blande farverne på vibeæg, især efterhånden som beplantningen er blevet større.
SletJeg har osse en fin klump vibeæg.. Men jeg har overvejet om den skulle tyndes lidt.. Men tør man det? Eller vil de helst have fred? jeg er øm over dem, det tog flere år før jeg fandt et sted de ville trives,,,
SvarSlethilsner gunvor
De er lidt tid om at komme i gang, det vil jeg give dig ret i, men jeg tror nu sagtens, du kan dele dem
SletHei Marie.
SvarSletFlotte anemonella. Jeg er håpløs med planter som forsvinner ned i jorden igjen. Glemmer vekk at de står der. Fritillaria har akkurat begynt å blomstre her. Ser at det er en hvit blant de andre.
Ha det godt.
Hanne-Lise.
Det sker også tit for mig, at jeg rammer de sovende planter, når jeg skal finde en god plads til en ny plante. Før i tiden synes jeg ikke, vi så de hvide fritillaria, men i dag er der næsten altid mindst en hvid i de potter, man kan købe.
SletJeg har altid været fascineret af vibeæg - en ternet blomst, det er fantastisk! I min gamle have kæmpede jeg med at opbygge en flok, men det lykkedes ikke selvom jeg ikke rodede i de bede... Nu prøver jeg igen, men det kan nok blive svært for her vil voldsomt ukrudt frem i de bare pletter som er dog er i de nye bede.
SvarSletJeg har fået en ny Frittilaria darling det er den der hedder uva Vulpis, det er også meget holdbar i vaser :-)
Jeg krydser fingre for, at det vil lykkes for dig at få gang i en flok vibeæg. Sådan er de nu engang smukkest. Jeg forsøger mig hele tiden med nye slags fritillaria, men de fleste er desværre ikke ret holdbare i vores have.
SletÄlskar båda släktena och har tack och lov tydligen rätt jord för att de ska trivas. Fritillarian känns inte särskilt kräsen som du skriver. Har strösslat ut alla frön under plantorna och låtit bra att rensa där :)
SvarSletHa det gott! Carina
Jeg kan som dig også godt lide at lade fritillariaen strø sine frø frit. Så skal der nok før eller siden dukke frøplanter op.
Slet