Farven lillaFarven Lilla /The Color Purple er titlen på en roman af den amerikanske forfatterinde Alice Walker om sorte kvinders horrible vilkår i 1920ernes Sydstater. Der er nok to ting, der har fået mig til at mindes denne bog, som jeg både læste og så filmatiseringen af flere gange, dengang jeg underviste i engelsk på gymnasiet. Den ene er uden tvivl George Floyd situationen i USA, mens den anden er noget så fredeligt som  farvespillet i blomstringen her i haven i første del af juni. Når jeg går rundt med kameraet, ser jeg utroligt mange blomster, der kunne indgå i mit indlæg, så her kommer et mindre udvalg.
Valmuen Patty's Plum deler sit bed med det meget mere diskrete honningløg/Nectaroscordum siculum.

Den mørke bjergknopurt/ centaurea montana Jordy og rapunzelklokke/ phyteuma nigrum har jeg sat sammen pga farven; men den første er lige begyndt at blomstre, mens den sidste næsten er afblomstret.

Blommefarvet kan man vist godt kalde farven på den lille buddhablomst/ roscoea auriculata med krøllede blade, efter at den lige er sprunget ud.


Azaleodendron govenianum blomstrer pænt i år. Dens blomstring svinger en del fra år til år.

En nyanskaffelse fra et plantemarked sidste år er forskelligbladet tidsel / cirsium heterophyllum, som vokser flere steder i den danske natur. Det er ikke en plante, man skal anskaffe, hvis der er småt med plads, men det problem har vi jo ikke. Blomsten springer ud på en sjov måde, hvor knoppen på et vist stadie kommer til at minde om issen på en tyndhåret herre, der har farvet hårkransen lilla. Man bliver ganske overrasket over størrelsen på blomsterdusken, når den har foldet sig helt ud.


Den sibiriske iris Roaring Jelly hører til i samlingen af lilla blomster. Mit kamera er tilbøjelig til at gøre blomsten mere blå end lilla, men billedet herunder er faktisk helt naturtro.

Der blomstrer uden tvivl prydløg rundt omkring i rigtig mange haver i forskellige lilla nuancer.

Purple Rain herunder er en krydsning, hvor Purple Sensation indgår til at give farve. Begge løg er dekorative; men jeg foretrækker nok trods alt krydsningen og dens metalliske skær.

I køkkenhaven er der blomster i purløg både i bedet og på vores grønne tag.


Lilla er betgnelsen for de farvetoner, der ligger mellem rødt og blåt. Mon randen på de nye blade på den brogetbladede kristtorn kan kaldes lilla? I billedets histogram figurerer der både blå og røde nuancer, så det må den vel kunne.


Komplementærfarven til lilla er gult, så jeg vil slutte af med et par småblomster ovre i den side af farvehjulet, en dunet lille clematis (coactilis) og en emaljeskinnende ranunkel (acris sulphureus).

Kommentarer

 1. Ja det var mange lilla, de er ret dominerende i vores haver nu. Min Govenianum er ikke i blomst endnu, men den er tæt på. Duften er fantastisk, den er tæt på roserne, så den kan overdøve deres duft, når de springer ud.
  Prisen i dag går til den lille dunede clematis og ikke at forglemme gudeblomsten. Den er ikke meget for at gro i min have. Jeg købte et nyt eksemplar i Lille Malund, jeg håber, den vil komme igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det forbløffer mig hvert år, hvor lilla haven er først på sommeren. Buddhablomsten har jeg sat i kanten af et surbundsbed, og det ser ud til at fungere ok.

   Slet
 2. Hej Marie

  Vi må håbe at George Floyd situationen i USA bliver brugt konstruktivt og at en ny administration efter valget får sat gang noget gevaldige strukturelle ændringer.

  Flotte lilla sager du viser.
  Tidslen vokser vildt hos mig i Sverige, i stor mængde faktisk.
  Slægten Roscoea kender jeg ikke meget til - den ser spændende ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Det virker bare ikke, som om USA er hurtigere til at lave reformer, end vi er her i landet. Tidslen er ret flot, synes jeg, men kan nok også nemt gå hen og blive ganske invasiv. Mine erfaringer med roscoea er foreløbig også ret begrænsede.

   Slet
 3. Så mye fint i lilla du har i haven nå! Roscoea har jeg før hatt i hagen, men de overlevde ikke en kald vinter Flott iris også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det, Marit. Det sker jo unægteligt, at vi mister nogle af de skøre planter, som vi ikke kan lade være med at plante.

   Slet
 4. Hej Marie!
  En härlig färg, i både ljusa och mörka nyanser. Vacker vallmo, har några varianter av Pattys plum, men i en annan färg. En mycket vacker Iris, ser nästan ut som att någon målat med guldfärg på den.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, du har ret i, at der er utroligt mange nuancer af lilla. De mørke og mættede er nok mine favoritter. På den anden side er der noget sart og elegant over de lysere toner.

   Slet
 5. Hei Marie.
  Jeg likte tistelen din. Men som du skriver er det ikke en plante for en liten hage. Synd.
  Lilla er en farge som lyser opp i hagen. Stilig med løken på taket.
  God ny uke.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, den tidsel passer ikke ind hos dig. Lilla kan vel i grunden passe sammen med de fleste andre farver.

   Slet
 6. Jeg holder meget af lilla, bare den ikke bliver for rødlig. (Ja bogen, filmen og Floyd er rystende og uforståelige).
  Prydløg står alle steder, ja. Undtagen her i haven. Jeg har besluttet, at NU lægger jeg ikke flere. Sidste efterår var sidste gang.
  Den metalskinnende ranunkel er vel nok et flot punktum.
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne lyde, som om dine allium ikke trives i jeres have. Det kan godt undre mig, for hos os breder de sig stille og roligt år for år. Vi hvide europæere aner nok ingenting om, hvordan det er at være sort borger i USA. Det ser ud, som om det er voldsomt kompliceret.

   Slet
 7. Bogen burde jeg vist læse igen, dens aktualitet er indlysende og hele situationen omkring racediskrimination er alvorlig og ikke kun begrænset til USA. Men lækre lilla sager du viser - jeg er da helt vild med Pattys Plum - måske du vil tage frø fra til mig?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er hårdt at læse om racisme og den vold og undertrykkelse, der følger med. Men desværre er det åbenbart stadigvæk aktuelt. Jeg vil gerne prøve at huske at tage frø af valmuen.

   Slet
 8. Hvor er det et smukt tag! Det må være havens pryd lige nu, hvor purløgene blomstrer. Der skulle være mange flere af den slags tage. Hvordan passer I det? Kan det stort set passe sig selv, eller er det arbejdskrævende?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Taget passer næsten sig selv. I den periode for ikke så længe siden, hvor det var meget tørt, blev det gennemvandet. Så bliver der fjernet enkelte ukrudtsplanter engang imellem. Det er sådan set alt.

   Slet
 9. I believe this is actually the most useful blog I've been through this entire day.
  SA Gaming
  sagaming78

  SvarSlet

Tilføj en kommentar