Gøgeurt - dactylorhiza
Hvad enten man tænker på eksotiske drivhusplanter eller naturligtvoksende orkideer i den danske natur, så er orkideer i mine øjne en helt speciel plantefamilie. Her i Salling er vi så heldige at have et område, hvor flere forskellige arter af gøgeurt vokser vildt og blomstrer i disse dage. Engområdet ligger ud mod fjorden ved Hagens Mølle 5 -6 km nord for Skive.
I folderen, man kan læse ved parkeringspladsen, fortælles det, at der vokser fire forskellige arter af gøgeurt, heriblandt den sjældne purpurgøgeurt (purpurella), som er en stor og kraftig plante. I dag er det den, der dominerer engen med sin flotte, mættede lilla farve og store kølleformede blomsteraks..
De tre andre gøgeurt får man ikke navnene på; men den ene er uden tvivl majgøgeurt (majalis), som også findes i stort tal med de meget mindre blomsterstande.
Plettet gøgeurt (maculata) kan variere rigtig meget i farven, men er tit sartviolet. Måske er den næste flotte blomst en af dem. Navnet hentyder til bladene, som oftest er plettede; men dem fik jeg nu ikke lige tjekket.
En enkelt art så jeg kun en eneste blomst af. Mit totalt ukvalificerede gæt er, at det er en kødfarvet gøgeurt (incarnata) .
Det er en sand fornøjelse at se de mange varianter, der findes i dette engområde. Nu har jeg leveret mine bud på, hvilke fire arter der vokser her, men gætter samtidig på at de har krydset sig lystigt på kryds og tværs af arterne.
Det er disse sortbrogede kvier, der sørger for at holde græsset nede, så gøgeurten kan få lys nok til at gro og blomstre på engen.
En ret usædvanlig staude, som også blomstrer i stor stil, er strandnelliken (dianthus superbus).
Også kæruld hører naturligt hjemme her.
Herhjemme i haven har vi to grupper af gøgeurt. Den første består af den tidligere nævnte plettet gøgeurt (maculata). Orkideerne er jo fredede i naturen, og derfor ytrede en havegæst sidste år tvivl om, hvorvidt det overhovedet er lovligt at have dem i haven, selvom de er erhvervet på fuldt lovlig vis. Det håber jeg, det er.
Den anden gruppe er lige ved at springe ud og hedder dactylorhiza x grandis blackthorne strain. Det er en krydsning mellem to arter (praetermissa og fuchsii), som opstår naturligt, hvor de to arter vokser sammen. Som så mange hybrider er planterne usædvanligt robuste og storblomstrede.
Så vakre de alle sammen er! Det er jo spennende at de krysser seg med hverandre.
SvarSletJa, de som er lovlig kjøpt er jo lov å ha i en hage!
Ved første øjekast ser man ikke de mange varianter. Det sker først, når man har tunet blikket ind til at se detaljerne. Det er virkelig fedt at opleve.
SletHvis du ikke har bragt dem hjem fra naturen, kan det vel ikke være ulovligt. Det er spændende planter, naturen kan fremvise, men selvfølgelig skal de blive, hvor det er. Vi har også en del her på øen, det er også kvægene, der sørger for det.
SvarSletMen jeg gætter på, at du selv har sået dine? Eller bestilt hjem.
Jeg googlede mig også frem til, at der findes en del på Samsø. Begge vores er købt helt legitimt.
SletHei Marie.
SvarSletNydelige bilder. Det er så mye flott som vokser ute i naturen.
Klart en kan ha de i hagen når de er kjøpt på lovlig vis.
Sjelden en ser slike blader med prikker på som på det siste bildet. Flott plante.
Ha det godt.
Hanne-Lise.
Ja, naturen er mangfoldig. Det er nydelige haveplanter, men det er klart, at de skal være fredede i naturen. Ellers kunne de forsvinde på ganske få år.
SletHej Marie!
SvarSletVad fint att du visar den vackra orkidén. Jungfru Marie hand, kallade pappa den. Den och Nattviolen var hans favoritblommor. Han var mycket ute i skog och mark, och tog med mig och mina syskon för att beundra dem. Att man inte fick plocka dem, fick vi lära oss tidigt. De växterna har något magiskt över sig. Vilket fantastiskt ställe du varit på. Så vackra.
Ha en fin Midsommarhelg !
/Marika
Tak i lige måde, Marika. Ja, magisk kunne godt være det rigtige udtryk til at beskrive oplevelsen af disse planter i naturen.
SletHej Marie
SvarSletFlotte sager og et super portræt af denne fine slægt!
Det er godt nok et imponerende engområde du har i nabolaget:)
Jeg tænker at mange af de kryds der er i området er selvsterile - måske som din Dactylorhiza x grandis også triploid.
Ha en dejlig dag
Det var fedt at få et begreb at sætte på de store blomster, der produceres af vores krydsning derhjemme i haven. Og måske sker det samme ude i naturen. Hvorfor ikke?
SletDet er vel nok et flot sted I har i nærheden... lige til en aftenkaffetur.
SvarSletDe er også meget flotte, dem du har i haven, men når naturen er ødsel, er den enestående.
Det er fedt, at vi har sådan nogle områder rundt omkring, hvor det er planternes tarv, der kommer først. For et øjeblik siden læste jeg om en såkaldt Thy gøgeurt, en sjælden hvid variant, som kun findes to steder i landet. Den havde nogle idioter gravet op i nationalpark Thy uden at være klar over, at den kun kan leve i symbiose med en bestemt svamp, så de planter får de ingenting ud af.
SletHvor er det en smuk eng! Vi har så mange spændende naturområder, som vi kan nyde. Det er bare så ærgerligt, når nogen tager spaden med.
SvarSletHilsen Elna
Man må da føle sig som en forbryder, og det er man jo også, når man kommer luskende med sin spade. Engen ved Hagens Mølle er fyldt med orkideer, men ville hurtigt blive tømt, hvis de ikke var fredet.
Slet