junifrodighed



Frodighed er et ord, der går igen, når folk laver blogindlæg i disse dage, og jeg kan helt tilslutte mig. Der sker så meget i haven lige nu, at man næsten bliver handlingslammet og får svært ved at vælge motiver til bloggen. 4 mm regn har vi fået henover weekenden, ikke voldsomt meget, når man tænker på de varmegrader, der meldes om hen i ugen, men nok til at planterne strutter af sundhed.


Cistus ladanifer/ soløjetræ, som jeg starter med i dag, er ikke vinterhårdfør; men den kønne blomst får mig til at grave den op hvert efterår og overvintre den i drivhuset. En såkaldt ekspert har jeg set udtale, at den ikke skal have for meget vand henover sommeren, og det er bare jeg totalt uenig i. Derfor plantede jeg den ud i et bed efter at have haft den som en tørstig krukkeplante et par år.


Helenae Lykkefund slår sine folder to steder. I den hjemmelavede pergola deler den pladsen med en gul klematis, mens den har æbletræet helt for sig selv.

Søren mener, Constance Spry er vores flotteste rose.

Itoh pæonen Cora Louise får flotte blomster, men måtte gerne kvittere for sin gunstige placering med at være mere blomsterrig.

Kalmia carousel er derimod særdeles blomsterrrig. Den står i fuld sol, hvilket godt kan gøre de stedsegrønne blade lidt gule, uden at det betyder, at den tørster.

Yndlingstræet i juni er ubetinget styrax japonicus evening light/ japansk sneklokke. På afstand ser man kun det flotte, blanke løv, som changerer over i det rødbrune, næsten mørklilla; men tæt på bliver man opmærksom på det tætte tæppe af hvide blomster, der hænger under alle grenene, samt en diskret duft, og insekternes summen er øredøvende.
 



Gulbladet læderkrone/ ptelea trifoliata aurea er en nyerhvervelse, som jeg venter mig meget af. Vi så den i en åben have for to år siden, og der lyste den utroligt flot op, hvor den stod med det lyse løv. Insektvenlig er den efter sigende også.

I det hele taget er det farligt at tage på havebesøg og udsætte sig selv for fristelser. For fire år siden var det klæbrig robinie/ robinia viscosa, som vi begge to faldt for. Den blomstrer lige nu for allerførste gang. Træet fik vi oprindeligt plantet alt for skyggefuldt og måtte flytte den til gårdspladsen, hvor der kom bedre skub i den. Alligevel har den skyggefulde start gjort det spinkle træ temmelig åbent i væksten.


Også på gårdspladsen blomstrer de to klematis Romantika og Betty Corning på samme tid, netop som jeg håbede, de ville gøre, dengang jeg plantede dem for mange år siden. Men det er ikke hvert år, de finder sammen.

I det forrige indlæg beklagede jeg, at vi har mistet en hel gruppe hvide meconopsis. Heldigvis viser det sig, at der stadigvæk er en enkelt plante tilbage, som nu har fået en lille sløjfe, så jeg kan se, hvilke frø jeg skal gemme.

Nu kan man vist godt sige, at vores digitaliseng er sprunget ud.

Kommentarer

  1. Så bra at du hadde igjen en hvit meconoosis. De er så fine. Romanica og Betty Corning har jeg også plantet i sammen. Fargene passer så godt til hverandre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det var heldigt, at de hvide meconopsis ikke var helt forsvundet. Sjovt at vi begge to har plantet de to klematis sammen.

      Slet
  2. Først var dagens yndling soløjebusken. WOW. Så viste du kæmperoserne. Tænk, at have så god plads... Dernæst var min yndlings kalmiaen. Og så sneklokken. Og så... Jeg tror bare, at de alle er mine yndlings i dag.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Sneklokketræet er nok trods alt min yndling, men det er uhyggeligt svært, ja nærmest umuligt at vælge imellem dem.

      Slet
  3. Så mycket vackert! Jag gillar rosen och den gula clematisen ihop liksom de två klematisarna. Tur att din meconopsis klarat sig. Jag sådde flera arter eftersom mina Lingholm försvann 2018. De gror fantastiskt men sen tynar de bort. Jag tänker det var för varmt efter de grott får helt enkelt hitta en plats som är ännu svalare. Jag tittade i en träd och busklista igår och det är lätt att frestas... rosablommande robinia tex :)

    Ha det gott! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er interessant at læse om dine erfaringer med at så meconopsis. Det er også min oplevelse, at de spirer temmelig villigt; men så går der altid en del tabt hen over vinteren. Derfor planter jeg dem altid først ud om foråret det år, hvor de er klar til at blomstre.

      Slet
  4. Din Soløjetræ er da bare så fin, jeg havde egentlig valgt den fra, men måske skulle jeg overveje den igen :-) det er nemlig lige så farligt, at følge din blog, som at tage på havebesøg :-)
    Jeg kan rigtig godt lide når roser får lov til at brede sig op i træerne, så kan man rigtig se hvad de kan.
    Vores Kalmia har kun nogle få blomster i år, sidste år var den fuld af blomster
    Med venlig hilsen
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Soløjetræet købte jeg for nogle år siden i Staudemarken. Det er vel temmelig tæt på, hvor du bor. Det er alletiders, hvis du får noget inspiration ved at besøge bloggen. Nogle gange er det bare svært at regne ud, hvorfor planterne blomstrer eller det modsatte.

      Slet
  5. styrax japonicus er rigtig fin, den må godt komme på min ønskeseddel, især efter at have læst om den summen, der er. Det er fantastisk, jeg har jo læderkronen dog kun i grøn, men hvilken summen der er, den og kaprifolien sørger godt for insekterne. Buddleja globosa er ved at være færdig, så er det tid til nedklipning, den er voldsom stor, så det er vist Bent arbejde.

    SvarSlet
    Svar
    1. At dømme efter den summen, man kan høre i haven for tiden, er der ikke de store problemer med insektlivet. Styrax er et kønt træ allerede som ung plante, og det er jo ikke alle træer, man kan sige det om.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Så fint med både rosor och klematis. Min Lyckefund börjar ta sig upp på sitt stöd. Skall bli trevligt när den klättrat lika fint som dina. Många nya bekantskaper för mig. Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg husker godt, at Lykkefund skulle bruge et par til at komme godt i vækst, og siden har den ikke set sig tilbage.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Å kikke på din blogg er bare en fornøyelse. Du har så mye å fortelle om. Soløyetre er bare flott, og en flott utgave av constance spry.
    God mandag.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak, Hanne-Lise. Man kan godt bære over med, at Constance Spry kun blomstrer en gang, når den gør det så flot.

      Slet
  8. Hej Marie

    Flotte sager du viser - alletiders at din hvide Meconopsis har klaret sig!
    Måske står din Cora Louise for godt? Jeg har bemærket at mange ITOH der har ideele betingelser gerne vil brede sig, og de blomstrer først rigeligt når de er blevet temmelig stor og ligesom klemmer sig selv.

    Ha en dejlig ny uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Interessant observation, du har gjort med itoh hybriderne. Det tror jeg faktisk godt, der kan være noget om, men så må jeg vel bare se tiden an og håbe, at der efterhånden kommer flere blomster.

      Slet
  9. Det er en stor fornøjelse at kigge blogs for tiden, for der vises så mange smukke sager - og du har helt særlige planter, som vanligt.
    Vores Helena Lykkefund folder sig også rigtigt ud i år, for første gang siden den blev plantet for vist 3 år siden. Min Romantika er desværre gået ud, det er fint at den i år har følgeskab af den lyslilla Betty.

    SvarSlet
    Svar
    1. I år synes jeg næsten, juni er endnu smukkere, end den plejer at være. Alt (på nær nogle skrantende roser) står så frodigt. Ærgerligt med din Romantica. Som jeg husker din blog, har du ellers almindeligvis fin succes med klematis

      Slet
  10. Hei igjen Marie
    Jeg skulle gjerne ha sendt deg en mail. Kan du kontakte meg på kontaktskjemaet på bloggen min? Jeg skulle bare ha spurt deg om noe :)

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

Er det mon blevet rigtig vinter?

Mest krukker

Decembers udfordringer