Tomgang

Selvom der kan findes umiskendelige forårstegn rundt omkring i haven, er det alligevel min oplevelse,  at udviklingen er mere eller mindre gået i stå, og det har smittet af på min blogaktivitet, må jeg nok erkende, både her på bloggen og i form af kommentarer rundt omkring. Vejret har været ok til  lidt oprydning derude, men det er absolut ikke noget, der kan bringe min puls i vejret , slet ikke når det for det meste foregår i gråvejr.For min skyld måtte kalenderen gerne rulles frem til 1. april, og så kunne man jo håbe på, at coronasituationen  samtidig ville være så forandret, at vi ville have andre og mere opløftende ting at beskæftige os med.

Søren hævder, at jeg overdriver, når jeg påstår, at vi har en million vintergækker, men vil godt gå med til, at der er flere tusinde. Det er imponerende år efter år at se, hvordan de er totalt upåvirkede af en omgang frostvejr og begynder at blomstre med perfekte blomster, nærmest inden sneen er smeltet.


En dag for ikke ret længe siden morede jeg mig med at gå tæt på nogle af vintergækkerne for at undersøge, om de virkelig er så ens, som de umiddelbart ser ud, og jeg kunne konkludere, at det er de enkelte vintergækker rent faktisk. Som det eneste kan de variere lidt i længde, selvom langt de fleste er langstilkede.

Med de fyldte er det en anden historie. I bogen Vintergækker. Hvid magi - mere end 300 sorter af  Günther Waldorf skriver forfatteren, at galanthus flore pleno har en tendens til at få misdannede blosterblade, og det fandt jeg da også adskillige eksempler på, som det kan ses herunder. Den meget grønne blomst tilhører dog Blewbury Tart og er ikke en blomst, man skal forvente at finde ude i sin have, med mindre man selv har anbragt den der.


I sandbedet har jeg haft en potte stående med den relativt tidligtblomstrende sort Lady Beatrix Stanley.  Den er utroligt elegant, synes jeg, især når man betragter den udefra, mens det indre af blomsten ikke er væsensforskellig fra flore pleno. Flore plenos buttede facon minder i mine øjne ganske meget om dorothealiljen/ leucojum vernum, som også så småt er begyndt at blomstre. Alligevel kan man umuligt tage fejl af de to.


I den nævnte bog er er der billeder af 300 af de ca. 500 sorter, der findes i dag, nogle af dem uhyrligt dyre, og nogle med så små forskelle, at man skal være en dedikeret samler for at mene, at de er værd at investere i.  For mit eget vedkommende skal en nyerhvervelse være helt sin egen uden at koste en formue. Derfor faldt jeg for fristelsen, da Thorkild og Gunhild Poulsen i Thy sidst i november havde en form for ophørsudsalg og udbød sorten South Hayes til et acceptabelt beløb. Den koster ellers typisk £40 i engelske planteskoler bare for et enkelt løg.

Adonis har vist sig at være et virkelig stabilt vinterløg, og derfor købte jeg på samme planteudsalg en halvvfyldt og steril sort med det japanske tilnavn fukujukai. I spaltebedet omplantede jeg i efteråret vores mangeårige vinteradonis, som efterhånden lå så meget i trængsel, at det var begyndt at gå ud over blomstringen. Derfor er de sent på den i år, og lige nu minder de allermest om en nyudklækket kylling med det forpjuskede, brune løv.

Kommentarer

 1. Hej Marie,

  Jeg har savnet dine kommentarer, men det er uansett godt å høre fra deg 😊
  Dine vintergækker er så fine, og det finnes et enormt utvalg av de. Jeg er veldig fornøyd når mine blomstrer selv om de bare er av de vanlige. Jeg ønsker og håper at de vil spre seg som hos deg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu er jeg helt klar igen. De almindelige vintergækker er så fine og aldeles uundværlige.

   Slet
 2. Ja jeg sagde gudskelov, da jeg så, at du var med igen, jeg var helt bekymret for jer. Heldigvis er der ikke noget galt, og du viser de fineste vintergækker og Adonis. Den har jeg desværre ikke, jeg vidste ikke, de havde plante ophørsudsalg, men du har måske været der personligt. Det er ikke så nemt at handle på nettet hos dem.
  Jeg tror også, at I har haft mindre sol end vi har, men de to foregående dage har vi haft en grim havgus og tåge her. Det er bestemt ikke spændende havevejr

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har det fint, og Søren har endda fået sit første stik. Det tager en lille times tid at køre til Hurup, så jeg hentede selv de planter, jeg havde bestilt. Vi havde også besøg af den ubehagelige havgus. Det kan undre mig, at den trænger så langt ind i landet.

   Slet
 3. Det er en temmelig indholdsrig "tomgang" du serverer, synes jeg nok, og sikke skønne billeder af alle dine gækker. Jeg kunne ikke undvære én eneste måned på året uanset vejret, så der er vi ikke enige, og selvfølgelig følger foråret ikke en ret kurve opad varmeskalaen:) Den dag det sker bliver jeg i hvert fald meget overrasket. - Men koldt og klamt det er det. Der er vi enige!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Når jeg tænker efter, kan jeg se, at jeg har et lille dyk hver vinter. Hvornår præcist det sker, tror jeg afhænger af vejret. Sidste år var storslem med det evindelige regnvejr. Nej, jeg forventer heller ikke en 100% opadgående kurve, hvad temperaturen angår.

   Slet
 4. Hej Marie!
  Det ser ut som miljoner så jag ger dig rätt, tror jag har kanske 10 i min lilla koloni. Små så man knappt ser dem, men jag är glad att de äntligen ville växa hos mig. Kan förstå samlare, de är så vackra och då kanske man vill ha flera varianter, men inte till vilket pris som helst.
  Ha en skön helg /Hälsningar Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt mærkeligt med vintergækkerne. I nogle haver vokser de som ukrudt, men i andre er det svært at få dem til at etablere sig. Jeg er enig i, at der er grænser for, hvor meget man vil give for et enkelt løg.

   Slet
 5. Hej Marie

  Ja, det er jo sjovest at blogge når der er noget nyt, og det er der da!
  Blomsten ser egentlig ok ud på din japanske Adonis, hvis den er steril pga kromosomantallet -evt triploid- så vil der sandsynligvis evt kunne være et fåtal spiredygtige frø, det ville da være morsomt!

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det bestemt. Hvis man har et bestemt emne, man har lyst til at brodere på og dele med andre, er det selvfølgelig allerbedst, men den slags indlæg kræver noget mere arbejde end mere dagbogsprægede indlæg. Derimod siger årskavalkader mig ikke noget som helst. Man skal ikke forvente frø fra den nye adonis, så det ville virkelig være et scoop.

   Slet
 6. Jeg har godt bemærket dit fravær og blev lidt bekymret, så det var af flere grunde godt at se dine mio ;-) af gækker af mange slags. Jeg er enormt dårlig til at se forskel. De er bare smukke i al deres enkelhed.
  Mange hilsner Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Ret fedt at være savnet:-) De to mest udbredte vintergækker kan jeg sagtens skelne fra hinanden på lang afstand. Den enkelte er høj, slank og elegant, mens den fyldte er mere lav og buttet.

   Slet
 7. Det er da skønt med så mange vintergækker, her er de meget langsomme til at brede sig.
  Jeg har også hørt om de mange forskellige og dyre priser og samlermani - det er jo skønt at nørde med et eller andet - jeg holder mig til de almindelige.
  De sidste tre dage har vi haft bragende solskin og dejligt forårsvejr, så jeg er glad for marts :)

  SvarSlet
  Svar
  1. I dag havde vil også det flotteste solskinsvejr, så det var lige før det gjorde ondt i øjnene at kigge på alle vintergækkerne.

   Slet
 8. øj øj, marts kan jeg da ikke undvære. Den bruges til at prøve at nå noget af alt det der ikke er nået i vinters,, og glæde sig til foråret. Jeg elsker at gå min eftermiddagsrunde, og kikke efter alle spirer. Og fryde mig over gækker og erentis. I april er de jo næsten afblomstret.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt for dig. Lige så snart martssolen gør sig gældende, begynder jeg også at kunne lide måneden.

   Slet
 9. Kalder du det tomgang? Jeg synes, det var interessant at læse om dine vintergækker. Men jeg kan godt følge dig i, at det går lidt langsomt derude. Jeg har heller ikke rigtig selv noget at skrive om, så mine sidste indlæg er mest lavet for at gøre opmærksom på, at jeg er med endnu.
  Jeg synes ikke, du skal gå i hi. Marts har altid noget spændende at byde på. Vejret kan være ustabilt med forårets kamp mod vinteren, men der kommer flere og flere forårstegn, jo længere måneden skrider frem. Og så kan man jo altid gå og glæde sig til forårsjævndøgn.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt du kunne lide indlægget. Faktisk sætter du fingeren præcist på det, jeg mener med tomgang. De seneste par dage har solen skinnet, og så ser marts pludseligt ikke helt så uoverkommelig ud.

   Slet
 10. Hmm men om ni lyfter alla ruggarna med snödroppar så tänker jag att ni nog gått kan ha en million där under jord. Det är märkligt hur antalet lökar liksom exploderar när jag väl lyfter en liten 'lagom' rugge. Jag beställde från Gunhild och fick mina för nån vecka sedan. Men då var tyvärr 'South Hayes' slut. Vackra bilder du har tagit av allihop!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også min erfaring, at vintergækkerne nærmest er eksploderet i antal i de senere år. Gunhild havde vist intet mange løg af South Hayes, så jeg var heldig at få fingre i den.

   Slet
 11. Her hos os sker der nu heller ikke så meget, man kan tydeligt mærke foråret, men der er så koldt, at det kun er de mest hårdføre forårsblomster, der er kommet i gang, heldigvis holder de forskellige stauder sig lidt tilbage.
  Det er blevet meget populært med forskellige vintergækker, nogle koster en formue. Det er også ok, hvis man virkelig kan se forskel, den du har fået fat på er rigtig fin.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kulden gør sit til, at foråret lader vente på sig. Heldigvis er jeg ikke blevet en regulær vintergækkesamler, for det kan min pengepung slet ikke klare.

   Slet
 12. Hei Marie.
  Takk for et fint innlegg om snøklokker:-) Drømmer om tepper av dem...
  Her går alt veldig langsomt, dyp tele og foreløpig har ikke en eneste snøklokke kommet i blomst. Så å se dine er inspirerende:-)
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak i lige måde, Eirin. Så det varer noget tid endnu, før der igen er haveidyl i Sonvika:-)

   Slet

Tilføj en kommentar