En ny fase


Når prydløgene begynder at blomstre, oplever jeg det altid, som om vi er trådt ind i en ny fase i det sene forår eller den tidlige sommer. I den ældste del af haven står de rundt i flere af bedene og har sået sig selv forholdsvis meget. Derfor er jeg begyndt at fjerne frøstandene, inden de smider frøene, lidt modstræbende ganske vist; for der er noget grafisk tiltalende over de runde hoveder på de stive stilke.

I dag vil jeg ellers fokusere på nogle af de stauder, som jeg selv har sået. Igennem alle årene har vi haft mange etageprimula af egen avl; men tørken i 2018 gjorde det af med hele bestanden. Det kunne jeg jo først konstatere i 2019, hvorefter jeg igen såede frø i vinteren 2020. De blomstrer nu allesammen, og jeg kan se, at det især var pulverulenta, jeg fokuserede på dengang. I år tror jeg, at jeg skal have fat i oriental sunrise fra Barnhaven, som changerer i fersken og gult og pink.

Phyteuma spicatum ssp caeruleum/sort  aksrapunsel faldt jeg for pga den sortblå farve og de skinnende klolignende blomsterblade.  Nogle steder beskrives den som edderkoplignende, og det kan jeg i grunden godt tilslutte mig. Wikipedia hævder, at rapunsel vokser vildt nogle få steder i Danmark; men personligt er jeg aldrig stødt på den.

Lundgylden/ Smyrnium perfoliatum er 2-3 årig og dør efter blomstringen, så hvis man vil have den permanent i haven, skal man lade den sprede frø. Det kom lidt bag på mig, hvor sej den var at få til at etablere sig; men i dag har den udviklet sig til et vigtigt element i skovhaven.


Actaea/ druemunke er mere diskret og får nogle lidet iøjnefaldene flaskerenserblomster. Det interessante er de farverige bær i rødt eller hvidt eller sort, der følger efter. Et år såede jeg frø af en variant med tilnavnet Misty Blue og tænkte, at den sikkert alligevel fik grønne blade som de andre; men der tog jeg heldigvis fejl. 

Nu til træpæonerne: Delavayi har ikke verdens største blomster, men de har en fin farve og den lækreste duft. Det kan de to næste ikke prale af.


ostii og Yashiyo tsubaki

Rhododendron blomstrer også på livet løs i øjeblikket, og som regel er deres blomstring enormt iøjnefaldende. Derfor blev jeg fristet til som kontrast at vise disse små, 1 cm. lange klokker, som sidder på campylogynum  black.

Jeg slutter i skovhaven med billeder af geranium phaeum album, som stod på min ønskeseddel i en del år tilbage i tiden, og det er stadigvæk en staude, jeg holder meget af. Den passer perfekt i skovhaven, hvor dens hvide blomster lyser op i skyggen.





Kommentarer

  1. Jeg forstår godt at du fjerner frøstander, for de er mye jobb hvis en må luke de bort etterpå.
    For en gangs skyld har jeg en plante som du har. Det er Actaea 'Misty Blue' som jeg kjøpte nå i vår. Den har en vakker gråblå nyanse i bladene 😊
    Dine etasjeprimula ser så fine ut, men de trives ikke her. Flotte trepeoner hos deg!

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, misty blue er en nydelig bladplante. Hos dig trives etageprimula ikke, her er det derimod kugleprimula, der har det svært.

      Slet
  2. Mine allium for lov at stå, de spreder sig så lidt at jeg bare syntes det er hyggeligt.
    Jeg mistede osse mine primula i -18. De fleste, for det viste sig der var et par der havde sået sig selv i et par potter der stod i nærheden. Som forsøg har jeg plantet den ene på en "ø" i vores havedam-sø. Der vokser den efter alle kunstens regler, den er blevet så flot.
    Du har osse skønne træpæoner..
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har ikke bemærket, at delavayi dufter, men mine andre træpæoner gør, jeg er nu ikke så vild med duften af pæoner, så det gør ikke så meget. Lundgylden er så flot imellem de andre planter. Allium breder sig også her, men de er nu flotte, man må dog sige, som Sydney løvet er grimt, når det visner ned.

      Slet
    2. Til Gunvor: jeg kunne godt forestille mig, at der er det perfekte miljø for etageprimula på din lille ø. Vent bare og se, om løgene ikke også kommer til at fylde for meget hos dig med tiden.

      Slet
    3. Til Lisbeth: Ingen tvivl om, at løgene står bedst I en form for bunddække. Sådan er de også kønnest, synes jeg. Lundgylden er netop fin, når den sår sig selv der, hvor der er en naturlig mulighed for, at den kan gro. Den skal ikke længere hjælpes på vej.

      Slet
  3. Det er nogle dejlige billeder af forskellige plantesamfund du viser i dag. Fine farver og spændende frøplanter. Du har sandelig gang i meget forskelligt havearbejde! Forstår du savnede dine etageprimula - det er sådan en elegant staude, som desværre kræver mere fugtig jord end vi kan levere her.
    Hvor er den pileflettede parasol dog fin i det store staudebed!

    Hilsner fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla. Jeg kan godt lide udtrykket plantesamfund, for det beskriver bedene rigtig fint. Vores jord har altid været ok til etageprimula; men tørken I 2018 var jo ekstremt, og nogle steder vandede vi nærmest slet ikke.

      Slet
  4. Så vackra primulorna var. Jag var på väg att beställa olika frön av de fuktälskande sorterna i år men insåg att jag inte kommer orka ta hand om dem. Så det får vänta ett år eller så. Smyrnium måste jag skaffa - så diskret och vacker :)

    Ha en fin helg! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Carina. Det er uden tvivl klogt at vente med frøsåningen, hvis du reelt ikke har tid til at tage ordentlig hånd om det. Ellers bliver det bare en kilde til frustration. Det eneste minus ved smyrnium er, at den er forholdsvis langsom til at etablere sig for alvor.

      Slet
  5. Jeg har ikke så avancerede primula, som du, og mine har klaret tørkerne fint. Til gengæld vil mine Allium (Purple Sensation) ikke komme igen. Om jeg fatter det. Jeg må have meget underlig jord.
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis man har den rigtige jord til dem, er etageprimula overhovedet ikke avanceret, nærmest tværtimod. Men de lave arter er uden tvivl mere almindelige. Meget mystisk, at dine allium ikke kommer igen.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Det är vackert med Allium som svävar uppe över de andra växterna. Parasollet ger en känsla av sydliga breddgrader. Vackra pioner, Delavayi ser ut som om den är broderad med guldtråd. Du har en fin samling med växter som jag inte sett förut.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din positive kommentar, Marika. Vejret i dag føles desværre slet ikke, som om vi bor på de sydlige breddegrader.

      Slet
  7. Skoleeksemplet på hvordan Allium skal bruges. Så smuk!! Sikke en lækker farve på Delavayi. G. phaeum har jeg i den mørke variant, men når jeg ser dine hvide i skovhaven, tænker jeg at de vil passe flot under mine bærmispler.

    SvarSlet
    Svar
    1. Enig! Bunddækket gør en verden til forskel med hensyn til, hvordan prydløg tager sig ud. De mørke phaeum har sådan et mystisk og eksklusivt udtryk, synes jeg, mens de hvide bare lyser op.

      Slet
  8. Som sædvanlig en perlerække af lækre blomster. Det ser smukt ud med "alliumkuglerne". De giver noget helt særligt til haven. I vores have spreder de sig desværre som ukrudt. Når de selvsåede allium spirer om foråret, ligner det næsten en græsplæne. Så jeg gør en ihærdig indsats for at udrydde alle mine allium :-(

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan jeg sagtens sætte mig ind i, Elna; for selvom vores lerjord ikke er deres ideelle jordbund, formerer de sig alligevel ganske meget.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid