midtaugust


Når man bor på landet, og vejret er godt, er luften i denne tid fyldt med insekter og spindelvæv og lyden af traktorer og mejetærskere.  På mine forældres tid tog høsten vel en måned, fra det første skår blev taget, til det sidste neg blev bjærget.  I dag med de store maskiner kan de samme marker høstes på nogle få dage. Det er en vild udvikling. Heldigt i øvrigt at man ikke skal på høstarbejde i dag. Varmen er ulideligt trykkende.
I haven er roserne begyndt at remontere. Dvs. Belle de Clermont, som jeg starter med, er midt i sin hovedblomstring, som blev forsinket, fordi den har stået gemt under en stor rosenbusk.

Abraham Derby

Hot Chocolate


Jeg har givet genvalg til magnolia gr. Maryland.  Blomsterne holder kun en enkelt dag, så det er heldigt, at forfaldet også har sin charme.


Nogle stauder: Jeg starter med en yuccabladet mandstro/ eryngium yuccifolium. Sammenlignet med de blålige og mere farverige mandstro er den måske lidt anonym; men jeg kan godt lide dens ranke statur og den måde, den lyser op på, når lyset falder rigtigt på den.


Mens mandstroen står forrest i sensommerbedet, er nogle megahøje stauder blevet forvist til baggrunden. Det er sommerfuglemagneten hjortetrøst/ eupatorium, den syrligtgule rudbeckia herbstsonne og en høj daglilje.

Inde midt i sensommerbedet finder vi denne kombination af den gule dagøje /heliopsis helianthoides ‘Summer Nights', hvid kanadisk kvæsurt, en lyserød pileurt i venstre side og i forgrunden indianermynte, altsammen med en mørkbladet hyld som baggrund

I august blomstrer også den mest udbredte violfrøstjerne/ thalictrum delavayi både i hvidt og blålilla. Vi er så heldige, at de sår sig selv moderat. De skal allesammen bindes op for ikke at vælte eller stå og dingle, når det blæser.


Black Beauty er en lilje, som breder sig stille og roligt for hvert år, der går. Jeg burde nok grave løgene op efter blomstringen for at se, om de ligger i trængsel.  På engelsk kaldes sådan en krydning mellem orientalske  liljer og trompetliljer ind imellem for træliljer, og imponerende kan de da også være. Alligevel skal de fleste bindes op for ikke at vælte.

Kommentarer

 1. Wow flotte liljer, de kan da klare varmen.. Og din have ser forbløffende grøn og frodig ud.
  Hører I til de heldig der har fået noget regn i tide? Eller er du ude med vandslangen?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor. Vi hører vist til de heldige og fik ca 60 mm sammenlagt i slutningen af juli og starten af august. Vi har dog været nødt til vande nogle surbundsbede, men liljerne har kun fået vand fra oven.

   Slet
 2. Hej Marie

  Det er virkelig eksotisk med magnoliablomstring i august. Så mye regn du har fått da! Her kommer det kun 5 dråper, og det er det hele. I morgen og på tirsdag skal det kanskje komme litt mer. Det er lov å håpe på det. Dine liljer er imponerende. Det er i det hele tatt mye fint hos deg nå.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er næsten flov over at skrive, hvor meget vand vi har fået , fordi jeg udmærket ved, at rigtig mange ikke har fået ret meget regn, ja vel nærmest ingenting overhovedet. Liljerne står på nordsiden af huset og derfor i en del skygge, og derfor har de ikke savnet vand.

   Slet
 3. Hej Marie!
  Så vackert med rosor i blom, riktigt fina färger. Liljan är vacker. Jag är lite fundersam över mina som inte blommade så fint i år. Kanske skall jag plocka upp dem och förbättra jorden.
  Vackra kombinationer i rabatterna.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Nogle af vores liljer synes jeg også blomstrer mindre, end de plejer, ligesom dine. Måske trænger de til at blive delt. Rosernes genblomstring er altid noget, man glæder sig over.

   Slet
 4. Hvor jeg husker det med høsten, det gik anderledes til i vores barndom. Min mor havde fødselsdag 23. august, høsten var senere den gang, så det var altid høsttid og ingen fødselsdag for hende. Ja og så var der det med de store maskiner, herovre kan de dårligt være på vejene, de bliver større og større, I har jo også små veje, så det kender I nok også til. Ja I skal være glade for jeres regn, du har i øvrigt et forrygende sensommerbed, det bliver flottere for hvert år. Selvom vi også har meget blæst, har vi ikke problemer med at skulle binde liljer op, de står stabilt her.

  SvarSlet
 5. Ja, høsten har forandret sig utroligt meget, men alligevel har man den der fornemmelse af hastværk, så regnen ikke når at ødelægge processen. Nogle af vores liljer står i surbund for at give noget afveksling, efter at rhodoernes blomstring er ovre, og det kan sikkert godt give dem vege stilke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har jo kun spagnum omkring mine rhododendron, men jeg har alligeel mange liljer i skoven i mellem dem, ja så kan man spekulere over, hvad forskellen er.

   Slet
  2. Ja, det har du da ret i.

   Slet
 6. Skønne billeder Marie! Roserne har du fanget så godt og dit sensommerbed er jo helt fantastisk! Det er nogle dejlige kombinationer af stauder du viser og den røde hyld i baggrunden sætter virkelig blomsterne i perspektiv sammen med elefantgræs(?) og en flot kirsebærstamme. Liljerne er selvfølgelig også fine, men der er en del der skal bindes op, og det er jo også et job.
  Ja, høsten går vanvittig hurtigt nu om dage, men der køres jo også med nogle maskiner så guderne må sig forbarme:) I det mindste får de høsten tørskoet i hus i år, men så må regnen også gerne komme!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, høsten går lynhurtigt. I dag er markerne omkring os allerede tømt for både korn og halm. Hylden synes vi også fungerer godt i sensommerbedet både som en slags overstander og som en farvekontrast. Ja, det er lidt af en udfordring at binde liljerne op, uden at det kommer til at se kunstigt ud.

   Slet
 7. Tyckte din Eryngium var väldigt fin, kan tänka mig att den är vacker i buketter också. Black Beauty blommar här också och jag borde nog också ta upp och dela lökarna. Det är dessutom för torrt där den står nu så den blir nog glad för en bättre plats.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk har jeg ikke kunnet nænne at bruge mandstroen i buketter. Den er jo ikke vildt blomsterrig. Ja, når liljerne trives, bør man nok grave dem op engang imellem.

   Slet
 8. Yuccabladet mandstro har jeg aldrig hørt om. Den ser vel nok smuk ud på billederne. Det ser ikke ud, som om den stikker. Skal den bindes op, eller kan den holde sig oprejst?

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Mandstroen holder sig fint oprejst uden støtte. Jeg har givet den en masse grus i jorden, og hvis jeg ikke havde gjort det, kan det godt være, den ville være mindre stiv og opret.

   Slet
 9. Hei Marie.
  For noen flotte høstbed. Wow. Og nydelige roser og liljer. Vi fikk også litt regn men med den varmen som har vært her i ei uke har det tørket fort opp.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. De høje temperaturer tørrer godt nok hurtigt jorden, så nu går vi også og venter på regn. Sensommerbedet er jeg glad for, og ukrudt er der ikke plads til, det er et ekstra plus.

   Slet

Send en kommentar