3 minutter i lukketid

Solen er altafgørende for, hvordan haven opleves på denne årstid.I solen dukker der interessante farver og former op, men uden sol virker bedene kaotiske og kedeligt gråbrune, og så er det guld værd med planter med karakter som f.eks. gamle frugttræer.
 

Abies koreana icebreaker er en heksekost af koreagranen, hvor nålene er krøllede og derfor viser den sølvfarvede bagside. Den falder i øjnene nu, hvor det er småt med blomster.

Roser er der endnu - det er, som om det er svært for dem at holde sammen på blomsten.

Mrs. Cholmondeley startede sæsonen i juni med at producere nogle mystisk halvfyldte og grønlige blomster, men slutter heldigvis af med nydelige blomster helt efter planen.


Windspiel er på én gang stor og gennemsigtig. Når der kommer sne, dejser aksene omkuld.

Orange indslag 

Kommentarer

 1. Du har helt ret, solen er altafgørende for liv i billederne, det må man sige, det hele ser meget bedre ud i solskin. Roserne har også her svært ved at holde sammen på blomsten, men alene det at de blomstrer må vi glæde os over.
  Min Mrs. Cholmondelay er ikke meget for at remontere hos mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er skam også glad for roserne og synes i grunden, der er lidt ekstra karakter over de lettere forhutlede blomster. Det er en af de sjove ting ved at følge med på folks blogs at se, hvor forskelligt den samme plante opfører sig afhængigt af voksestedet og uafhængigt af, hvordan den beskrives officielt.

   Slet
 2. Gamle epletrær er veldig skulpturelle! De er veldig flotte i vinterhagen. Fantastiske roser du gar stadig vekk. Her har det blitt vinter med litt snø på bakken, så jeg får nyte dine blomster så lenge de varer.

  SvarSlet
  Svar
  1. I år har æbletræerne stort set ikke givet frugt, så vi må nøjes med synet af dem. Vi havde lidt frost sidste nat og får det nok igen i nat, men ikke noget der sætter sit præg på haven.

   Slet
 3. Hej Marie

  Den lave sol giver motiverne lange skygger og kontrast - Det kan give nogen super billeder!

  Æbleplantagen ser godt ud - børster i stammerne?

  Ha en dejlig aften?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjov tanke at børste træstammerne. Nej, det gør vi ikke. Karsten, har du et gråfilter? Jeg bliver så frustreret,når hmlen brænder ud, og forgrunden er mørk og nærmest usynlig, så jeg overvejer, om et gradueret gråfilter måske var et godt julegaveønske.

   Slet
  2. Jo, et gradueret gråfilter var jo den måde man løste det problem på tidligere, idag ville man nok bruge et billedbehandlingsprogram og graduere lyset der. Jeg gør ingen af delene. mit NX1 har så stort et "dynamiskt område" at det ofte kan rumme både den lyse himmel og den mørkere forgrund.
   Jeg fotograferer i det format der hedder RAW det giver netop de langt bedre muligheder for lidt efterbehandling (jeg gør som regel næsten intet) og så har RAW netop den maximale dynamik

   Slet
  3. Tak for dit svar. Ja, man kan jo gøre meget i et billedbehandlingsprogram og især med raw billeder; men jeg har nu alligevel set en del anbefalinger af gråfiltre. Det afhænger selvfølgelig også, som du skriver, af, hvor store kontraster ens kamera kan arbejde med.

   Slet
 4. Flotte æbletræer der i solskinnet - det har helt sikkert en stor effekt på hvordan man opfatter haven og hvilke billeder man får i kassen.
  Du har da mange roser endnu, det begynder at knibe her.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, solen gør en forskel, og det føles meget tydeligt, når man bevæger sig fra den kolde skygge og ud i sollyset. Hvis vi får frost igen i nat, tror jeg også, det er ved at være slut med vores roser.

   Slet
 5. Lys og skygge er endeligt vigtigt hvis et billede skal være noget særligt - jeg er helt enig.
  Og nu - de lange skygger fortæller historier om et år der går på held. Skyggerne under det smukke træer er fantastiske - sikke et flot motiv.
  Mange glade havehilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Susan. Selvom solskin normalt signalerer glæde, synes jeg alligevel, at de lange skygger skaber en lidt dyster stemning.

   Slet
 6. Hej Marie.Ja !! solen stråler giver gode billeder det er jeg slet ikke i tvivl om.
  Og sjovt nok viser jeg min have med både et solskinsbillede for to dage siden, og masser af snebilleder fra i dag..Og mit gamle æbletræ ligner lidt dine på det første billede.
  Dejligt at du stadig har lidt roser at glæde dig over.Her er alt dækket af et tykt lag sne..............også alle mine græsser.
  God søndag Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette. Jeg skulle lige til at åbne din blog, da jeg så, du havde lagt en kommentar. Vi har næsten ingen sne fået, men har et par frostgrader og en kold vind, så fra nu af tror jeg, det er ved at være slut med blomster. Træerne kan vi heldigvis glæde os over året rundt.

   Slet
 7. Hej Marie. Det er nogle flotte krogede frugttræer, du har. Jeg glæder mig til at vores kommer til at se sådan ud. De er ret nye endnu, så der går nok nogle år. Solskinsvejr er flot på denne årstid og får farverne rigtig flot frem. Jeg synes, du er lykkedes rigtig godt i dine billeder. Det var en hel fornøjelse at se dem:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar, Birgitte. Det glæder mig, at du synes om mine billeder.I dag har er ingen sol været overhovedet. Vores æbletræerer i hvert fald 70 år gamle, og der er vist noget med, at de fleste æbletræer i dag er podet på grundstammer, som giver ret små træer.

   Slet
 8. Tänk så vackra de är de gamla trädstammarna som nu får visa upp sig i ensamt majestät utan konkurrens av sommargrönska.

  ..och nu är det också barrträdens tid när perennerna sover sin vintersömn.

  Vackra bilder, inte lätt att fotografera i det begränsade ljuset.

  Allt gott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, nu er det nogle helt andre ting, der dominerer billedet, og som du skriver, er der ikke meget lys at gøre godt med.

   Slet
 9. Ja, her fik vi jo omkring 20 cm...og den tunge sne har knækket min elefantgræs og mine tidselkugler. Det er dog heldigvis hårdføre planter, så er sikker på de kommer igen til foråret :) Når sneen er væk vil jeg skynde mig ud og få fjernet "beviserne af sneens hærgen" og så håbe på at næste omgang sne bliver den fine lette puddersne, som er noget pænere og mindre hård ved planterne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, rundt omkring har haverne fået en hård medfart. Jeg kan lige se haven for mig klædt i puddersne i den lave vintersol.

   Slet

Tilføj en kommentar