haven drosler nedSelvom Freja ikke var den store katastrofe, har den alligevel sat sit præg på haven i form af nedfaldne blade og lasede dahliablomster. Desværre er det umuligt at gengive den helt specielle efterårsduft, man får i næsen, og den raslende lyd, man har i ørerne, når man går sin runde. For mig signalerer de på én gang forfald og genfødsel.

David Howard og classic swanlake lyser nu stadigvæk op og skal først graves op, når frosten slår til.


I køkkenhaven er der en del blomster i enkeblomsten/ scabiosa atropurpurea., og i en krukke er der også lidt blomster i en inkalilje/ alstroemeria.

Hortensiablomsterne giver også stadigvæk en masse farve til haven; de hører til dem, der ældes med ynde.

Her ses den mørkeste bag ved  dværgpibegræs/molinia caerulea dauerstrahl.

De små høststenbræk blomstrer stadigvæk - den hvide fyldte sprang som sædvanligt sidst ud.

Sidste år skrev jeg, at jeg ville tude, hvis silver velvet ikke overlevede vinteren. Det gjorde den heldigvis og er også vokset lidt.

Det er vist ved at være på tide at få lavet en mappe med navnet frø 2016. Som altid har jeg planer om at skære kraftigt ned på antal frø og være superomhyggelig med at bruge varig skrift på navneskiltene. Lad os se, hvordan det går. Den første slags frø er allerede ankommet, nemlig en kinesisk bunddækkeplante.
beesia calthifolia
Alpevioler skal der nok sås igen, selvom vi efterhånden har en del forskellige. De er så sjove at følge, især når man får frøene fra amatørklubber; for man ved aldrig, om man får det, der står på posen, og selvom man gør, kan der være store variationer i bladene.

De sidste tre er allesammen vedbendbladet alpeviol, og den første har tilnavnet "fairy ring".Kommentarer

 1. Ja du har mange forskellige alpevioler, ved du om dem man kan købe i potter kan klare sig ude om vinteren. Jeg mener, jeg har læst, at det kan de, men jeg er lidt i tvivl. Godt Silver Velvet er vokset, den er så flot, også den dobbelte er fin, har du selv sået dem? Jeg glæder mig også over hortensiaerne stadigvæk, der får man noget for pengene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den alpeviol, der bruges som stueplante, hedder cyclamen persicum og kan ikke overleve ude i haven. Jeg har nu aldrig prøvet, men det er den generelle opfattelse. Ja, hortensierne giver meget for pengene. Deres sæson starter bare lidt sent.

   Slet
 2. Skönt att Freja inte ställde till det i trädgården, här undkom vi den, märkte knappt något alls.

  Det är inte alltid lätt med språket så jag måste fråga, de spännande växterna med vackra blad du har i krukor och benämner alpeviol, är det månne detsamma som cyclamen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er cyclamen. Du har ret i, at det kan være svært at følge med i blogs fra andre skandinaviske lande, når vi bruger de nationale betegnelser. Jeg vil bestræbe mig på også at bruge de lainske betegnelser.

   Slet
 3. Hej Marie

  Freja friskede op, og har bragt en masse varme med sig - 15 grader idag!
  Det var rigtig mange Cyclamen!
  Og flot står de der i gruset!
  Er det for at adskille dem at de står i potter?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. !5 grader har vi slet ikke haft, 10 - 12 tror jeg snarere. Ja, jeg kan godt lide at holde dem adskilt i potterne. Hvis de krydsformerer sig i gruset er det også helt ok.

   Slet
 4. Vakre hortensia du har stadig vekk! Jeg misunner deg de, for de gir jo flotte farger i hagen så sent på året. Alpefiol har jeg bare inne i stuen, for de klarer seg ikke ute her. Har sådd de, kjøpt de også, men ingen overlever dessverre. Du er heldig som har de!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg er heldig både at have hortensier og alpevioler. Jeg synes til gengæld, det kan være svært at ramme den rigtige temperatur til alpevioler som stueplanter.

   Slet
 5. Godaften Marie.Ja !!! Freja fejede henover vores lille land...............men ikke så slemt her gos mig.
  Du har da stadig meget at glæde dig over i haven.Er vild med dine små høststenbræk.
  Men alle de smukke hortensia tror jeg vi alle stadig har glæde af .
  Har selv lige lavet en liste over de frø jeg selv har høstet...............og alle dem jeg har købt.
  Og jeg har købt en varig pen hos min boghandel.For det gik da helt galt i år med mine skilte.God aften Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er jeg altså ikke den eneste, der bøvler med etiketterne. Jeg troede, de penne, jeg brugte, var holdbare, som der stod på dem; men det viste de sig ikke at være.Det svært at fatte, at frøsæsonen lurer lige om hjørne.

   Slet
 6. Wonderful collection of Cyclamen!

  SvarSlet

Tilføj en kommentar