cyclamen frø igen igen samt frø af cercis

rådyr under boiken æbletræet kl. halv otte i morges

Hvert eneste år sår jeg frø af cyclamen, og i 2018 fik jeg frøene så tidligt, at de blev sået og placeret udenfor allerede 11. november. Indtil nu har frøplanterne stået i de potter, de blev sået i, hvilket vil sige, at der ingen næring har været i jorden.

I dag besluttede jeg, at disse to potter med purpurascens skulle omplantes og valgte at placere dem sammen i et stort fad. Så drømmer jeg om, at vi til næste år vil have det flotteste blomsterflor, man kan tænke sig. Jeg talte omkring 25 nydelige små knolde.

Purpurascens, som er sommerblomstrende, er en af de allermest hårdføre alpevioler, når det handler om frostgrader. Alligevel bruges den mest som krukkeplante, og det skyldes, at den kan have svært ved at blive akklimatiseret ude i haven. Dræn og næring er det vigtigste ved omplantningen, så krukkejorden er blevet blandet med grus og bøgemuld fra haven og har fået et drys benmel.

I år blev mine cyclamenfrø sået d. 16/1 ( se evt. dette indlæg ) og  for et par dage siden flyttede jeg de første to potter fra det kølige vindue i soveværelset, hvor de har været dækket af en avis, op i entreen under et vækstlys. På billedet herover er det hed. stargazer, der er kommet godt i gang.


Da jeg sendte mine frøønsker afsted til de to klubber, jeg er medlem af, tilføjede jeg for sjovs skyld cercis/ judastræet til mine supplerende ønsker, og min sandten om ikke jeg var så "heldig" at få hele  tre forskellige portioner med syv frø i hver. Da jeg googlede såningen af disse frø, blev mine bange anelser gjort til virkelighed; for folks erfaringer, hvad enten de var amatører eller professionelle, var, at frøene er særdeles vanskelige og ustabile at få til at spire. Jeg besluttede at følge anvisningerne til punkt og prikke, selvom det var besværligt, og allerede nu er jeg så heldig at have fire spirer, som jeg ser frem til at følge på deres videre færd. Jeg sætter dog ikke mine forventninger for højt; de små spirer kan sagtens rådne for mig, før jeg får set mig om.

Vi har tidligere forsøgt os med judastræet i haven tre gange; de to gange var det Forest Pansy, som får det smukkeste mørke løv og pink blomster om foråret. Selvom træerne blev plantet beskyttet, knækkede deres skrøbelige grene desværre i en storm.Den tredje var en hvid, som jeg ikke tror var helt frisk, da vi købte den; men den nåede da at blomstre en enkelt gang. 
Jeg har ingen illusioner om, at de små spirer vil ende som blomstrende træer. Det er mere udfordringen i at få dem til at trives bedst muligt, der lokker. Forstå det, hvem der kan.
Cercis Texas White maj 2014

Cercis Forest Pansy juni 2016

Kommentarer

  1. Ja en udfordring er det at så, men jeg kan godt se, det er en spændende interesse, hvis man har flair for det, som du har.
    Mere spændende er det med Judastræet, tænk at frøene har spiret. Jeg har en gang haft Judastræ, men det var en lille pistling, og den gik ud til sidst. Ida derimod har et par flotte Judastræer i sin have, sjovt der er sådan en forskel. Meget andet gror bedre hos mig, men ikke Judastræer. Ida synes, jeg skal have et, men jeg tror, jeg holder mig fra det.

    SvarSlet
    Svar
    1. Vores erfaringer med judastræet ligner til dels dine, bortset fra at de to rødbladede træer var store og flotte, indtil stormen gjorde det af med dem, og vi havde oven i købet gjort os umage at beskære dem, så grenvinklerne ind til stammen ikke blev for store.

      Slet
  2. Så flotte cyclamenspirer. Tenk å ha så mange rådyrbukker i hagen! Eplene dine må smake veldig godt :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Æblerne er bedst efter at have modnet nogle måneder, så jeg tror også, de er guf for sultne rådyr. Der er ellers masser af græs ude på markerne.

      Slet
  3. Hej Marie

    Alletiders med dine frøsåninger, Cyclamen ser ud til bare at gå strygende. Og dine Cercis er da godt på vej!
    Godt vi har disse foreninger og frøformidlinger!

    Ha en dejlig uge

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, klubbernes frøformidling er guld værd for os amatører. Faktisk kan jeg også godt lide elementet af lotteri, for udvalget er så stort, at man altid får frø, man gerne vil have.

      Slet
  4. Jeg bliver som altid lidt misundelig på din så-entusiasme. Hver gang fristes jeg. Og hver gang må jeg sande, at jeg ikke har entusiasmen til at føre hele processen igennem. Men du ved jeg ælsker nørder, og jeg synes, det er spændende at læse om :-)
    Hvor ku' det være sjovt at få fire judastræer...
    Mange hilsener Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kaster dig ud i så mange andre spændende aktiviteter, så hvorfor ikke læne dig tilbage og nyde at se os andre rumstere rundt med frø og jord og potter, der skal vaskes, og hvad har vi🙂

      Slet
  5. Hej Marie!

    Om någon skall klara problematiska frösådder så är det du! Du är systematisk, skaffar dig kunskap och ger inte upp av ett tillfälligt misslyckande. Du kommer att få ditt egensådda judasträd, det är jag övertygad om.

    I min trädgård blommar nu den vita vårcyclamen, inte frösådd men jag är så glad över att den överlevt. Svår att fotografera så jag saknar bildbevis.

    Hälsningar
    /Gunilla

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for kommentaren, Gunilla. Jeg er overbevist om, at vi snart kan nyde et smukt og personligt cyclamenbillede på din blog.

      Slet
  6. Hej Marie!
    Oj så många mumsande rådjur, hoppas de håller sig till äpplena.
    Du kan konsten att så, ser fint ut. Jag är nog för otålig för att ge mig på sånt som är svårsått. Men vad roligt det är när det lyckas. Testar med några frön från en Japansk lönn som jag har i en kruka i växthuset. Hoppas att det lyckas.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret i, at man virkelig skal være tålmodig, når man kaster sig ud i såning af frø, som kræver særbehandling.til gengæld er følelsen ekstra god de gange, det lykkes.

      Slet
  7. Hei Marie.
    Flotte spirer med cyclamen. Flink til å så er du.
    Skal bli spennende å se med judastreet. Her i hagen stortrives det. Får flere spørsmål om treet når det er folk på besøk.
    Ha det godt.
    Hanne-Lise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Judastræet er bestemt et nydeligt og ret usædvanligt træ, så jeg forstår udmærket, at dine gæster spørger til det.

      Slet
  8. Spændende med dine judastræer.Sidste år fik jeg en posefuld tilsendt og såede dem.Der kom nok 50 planter,som jeg pottede i små potter og satte i mistbænk i høst. Men i denne våde lune vinter mugner de,så de er kommet i koldhus.Så må vi se om nogen overlever.Håber du har bedre held.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha, det lyder, som om udfordringerne langt fra er forbi. Det anede mig nok.

      Slet
  9. Cyclamen purpurascens är inte så vanlig i Sverige. Jag har den men kommer inte ihåg varifrån. Dock har jag inte sett några frökapslar... Men har märkt att färska frön är skillnaden mellan bra och ett dåligt resultat.

    Cercis sådde jag med frön jag plockade i Kina så jag utgår från att det är C chinensis.. Jag hade kanske tur för de grodde bra men jag plockade de ju också från träden. I höstas satte jag ut ett exemplar i en rabatt. 2 eller 3 står kvar krukade i kallbänken. Hade jag satt in såkrukan i verkstaden första vintern hade nog ännu fler levt. Men nu har jag några som klarat sig ute sen 2015 :)

    Lycka till! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var interessant at læse om dine erfaringer med frø af cercis. Jeg håber, du om,vil fortælle om, hvordan de udvikler sig, i et indlæg på din blog, når sæsonen er kommet godt i gang, og du kan se, hvordan det går.

      Slet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

blomsteramok

En nødtvungen pause

gårdspladsen og blomster hist og pist

Hvad er du for en fætter?

Med en uge til sommertid