Blomsterkorneller m.m.Tilbage før nethandel var blevet en mulighed, besøgte jeg en have på Mors, hvor jeg forelskede mig i en stor og flot blomsterkornel. Den slags planter kunne man ikke regne med at finde i de lokale planteskoler, så de stod længe højt oppe på min ønskeseddel. I dag har vi alligevel fire flotte eksemplarer. Eddie`s White Wonder er for længst afblomstret, men i dag blomstrer den røde Satomi og bag ved den China Girl med mere spidse, hvide blomster. Foran kornellen står en gulbladet fasanbusk/leycesteria.

I en anden del af haven står Teutonia, som er mere træagtig, og hvis hvide blomster er mere afrundede end dem på China Girl.


Kanelbusken calycanthus Hartlage Wine har blomstret i flere uger


I sensommerbedet har vi sørget for, at der også er planter til at give farve først på sommeren. Her er det selvsåede margueritter bag rosen rosa pendulina var. pyrenaicum. Den mørkerøde blomst er tidslen cirsium purpuratum.

Bagerst i bedet kan lige skimtes en gul farvebælg/ falsk lupin/ baptisia Carolina Moonlight.

Lidt væk derfra blomstrer en blå farvebælg med tilnavnet Purple Smoke. Farvebælg er lidt af en yndlingsstaude. Blomstringen er fin og efterfølges i sensommeren af nogle interessante, mørke, ja næsten sorte, frøstande. Der findes også hvide farvebælg, som jeg bestemt gerne vil have fingre i; men de er ikke sådan at opdrive, og eventuel frøsåning er et langtidsprojekt.


Fodblad/ podophyllum er også en yndlingsstaude. Modellen på dagens billeder hedder podophyllum aurantiocaule og har i mine øjne den flotteste blomst sammenlignet med de andre fodblad her i haven.

Man skal være på dupperne, hvis man skal nå at se de forskellige stadier i blomstens udvikling. Her er der gået et døgn siden billedet ovenfor. I morgen er to af knopperne sikkert sprunget ud.

Det kunne se ud, som om jeg også er ivrig samler af fingerbølblomster; men det er nu ikke helt rigtigt. Vi har bare besluttet at lade dem så sig selv i den vildere del af haven, og om kort tid vil vi få belønningen i form af et sand farveorgie.

Kommentarer

 1. Åh da blev jeg da lige ked af det, min Calycanthus er desværre gået ud, det er meget trist. Jeg må se, om jeg kan få fat i en ny, der står en vissen pind tilbage, jeg håber stadig på liv. Din korneller er flotte, jeg troede ikke, der kom blomster på min gamle i år, men pludselig var de der. Satomi er flot, den vil jeg gerne have. I skal nok få mange flere fingerbølblomster, de så sig selv vildt, men det har I nok tænkt over.
  Fin podophyllum, noget finere end de andre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtig ærgerligt med din kanelbusk. Tidligere havde vi i mange år den oprindelige kanelbusk med små blomster, men pludseligt et år ville den ikke mere, uden at vi kunne finde en ydre grund til det. Ja, vi har ingen illusioner om fingerbøl. Dem, der forvilder sig væk fra flokken, er heldigvis lette at fjerne.

   Slet
 2. Dine blomsterkorneller er veldig fine! Jeg synes de er så flotte, og mine har overlevd vinteren så vidt det er. Jeg kan tenke meg at de var vanskelig å få tak i før. Fint å ha et sånt vilt område.

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal nok tænke sig om, når man planter disse korneller. I hvert fald tåler de ikke en masse blæst. Ingen af os har lyst til at bruge det vilde område til noget kultiveret, og så virker det her som en god løsning.

   Slet
 3. Hej Marie

  Sikken en masse spændende du viser.
  Baptisia er en slægt jeg ikke kender så godt, der er ikke så mange leverandører. men jeg fandt din hvide hos blackstemplants i england - de har også andet interessant:)
  Flotte billeder af Podophyllum aurantiocaule - hele dette slægtskompleks er favoritter!

  Ha en dejlig sommeraften

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet. Det ser desværre ikke ud til, de har mail service, men det har Zauberstaude i Tyskland. Som bladplanter er podophyllum helt i top, og den smukke blomst er bare en ekstra bonus.

   Slet
 4. Som altid masser af fine ting :-)
  Dine Korea Kornel er så fine, vi havde en stor flot hvid engang, men pludselig gik den ud, da vi hev den op, havde den slet ingen rod, kunne ligne mosegrise, men dem plejer vi nu ikke at døje med
  Kanelbusken er fin, jeg har fået en lille en, men den blomstre ikke endnu.
  Jeg er også rigtig glad for Farvebælg, har kun den almindelige blå, men venter på 3 forskellige fra England, dog ikke den hvide.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Mosegrisenee åd også roden på vores første plante af rosen Lykkefund, så det kender jeg udmærket. Det er sjovt at læse, at du også har noget kørende med farvebælg.

   Slet
 5. Hej Marie!
  Kanelbusken är riktigt fin, färgen på blommorna är vacker. Falska lupiner, de är vackra, har inte sett dem hos oss. Din digitalisäng kommer bli makalös när de blommar. Ser till att så nya hos mig , varje år, så jag inte blir utan.
  I år skall Elsie Kelsey blomma och nästa år blir det vita.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Kanelbusken, som er en krydsning, har meget flottere blomster end den oprindelige kanelbusk. Alle vores digitalis er selvsåede, og der er ingen specielt flotte iblandt som f.eks. den, du nævner. Måske skulle jeg prøve at så nogle i et hjørne.

   Slet
 6. Hei Marie.
  Så mye flott du bestandig viser Marie.
  Blomsterkorneller er flotte. Å den som hadde hatt en større hage.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, Hanne-Lise. Jeg kunne sommetider godt ønske mig en mindre have 😏

   Slet
 7. De ser fantastiske ud dine korneller. Smukke og velformede.
  Farvebælg kender jeg ikke så godt, men den må jeg vist kigge nærmere på. Om ikke andet så for nysgerrighedens skyld. Flotte blomsterstande og sikke farver... :-)
  Mange hilsener Lisbeth

  SvarSlet
 8. Tak for kommentaren, Lisbeth. Det er pudsigt, at de tre korneller faktisk har tre forskellige vækstformer. Teutonia vil opad, Satomi bliver bred , og Chima Girl gør efterhånden begge dele.

  SvarSlet
 9. Dina korneller är så vackra! Mina blommar dåligt för de står för torrt. Men om ett par år hoppas jag på rejäl blomning, jag håller på och flyttar dem. Podophyllumen var vacker och påminde mig - visst hade jag sått den men den har aldrig grott :( Annars älskar jag växter med stora blad.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Forhåbentligt kommer der mere gang i blomstringen, når dine korneller bliver flyttet. Jeg er på dit hold, hvad bladplanter angår.

   Slet

Send en kommentar