søndag den 12. juli 2015

rosens dag


Forrige søndag på rosens dag var Søren og jeg på udflugt nordpå, hvor vi sammen med min søster Mariane besøgte tre forskellige haver, den første i Ålborg, nemlig Eges have. Jeg er ikke god til at tage billeder, samtidig med at jeg suger indtryk til mig, så i stedet for billeder lægger jeg dette link til en, som kan.
Det var en stor oplevelse  - tydeligvis er ejeren både kreativ, har æstetisk sans og ved en masse om de planter, han omgiver sig med - og så var han utrolig hyggelig at snakke med. Hvis ikke der var så langt, kunne jeg godt fristes til at gentage besøget sidst i august for at se, hvordan havens udtryk har forandret sig til den tid. Søren og jeg forelskede os i rosen arvensis splendens, som hilste velkommen med sine smukke blomster på lange bløde ranker - den VIL vi have plads til.

Lidt plantekøb blev det også til:En lille vinterhårdfør agapanthus og begonia grandis subsp. evansiana var. alba, en hårdfør begonie, med smukke, olivengrønne blade og hvide blomster.

Og aeonium arboreum var. atropurpureum - jeg har set den blive kaldt ungkarleblomst, sikkert fordi den ikke skal vandes ret meget.

Næste stop var Haven i Hune, som vi ikke havde besøgt før -også en stor oplevelse. Måske ville oplevelsen have været endnu større, hvis vi havde ventet fjorten dage, for roserne var knap nok sprunget ud, og de mange hække, som omgiver de forskellige spændende haverum, var man først lige begyndt på at klippe, og i en have, der er så fyldt med planter, er hækkenes skarpe linjer en nødvendig forudsætning for, at man ikke drukner i planter og indtryk - det er i hvert fald min oplevelse.


Tredje og sidste stop var min søsters have i Skørping. Hun er stor rosenfan og elsker blandt andre sin Odyssey herover højt. Også Flammentanz, den flotte røde slyngrose, er en af hendes favoritter, som hun i øvrigt selv har produceret vha stiklingeformering.I det hele taget formerer Mariane mange ting både med frø og stiklinger. Sidste år fik jeg en mosrosestikling, som sandelig blomstrer allerede i år.

Tobaksplanter af forskellig art bliver sået hvert år, men har været vanskelige at få ordentlig i trivsel i år. Buksbomstiklingerne trives derimod fint og danner rygraden i form af små kugler i dette nye bed på nordsiden af huset.

Køkkenhaven tror jeg er den vigtigste del af haven; men den har jeg ikke fået billeder af, så i stedet for vil jeg slutte med Nelly Moser i fuldt flor.

Herhjemme banker violfrøstjernerne på.


14 kommentarer:

 1. Hej marie.Det var da en dejlig havetur i har været på.Har været inde og læse om Eges have.................så den er skrevet ned til næste gang vi er på de kanter.
  Haven i Hune besøgte vi sidste år i maj måned....................og der var lidt af en skuffelse.
  Synes også at den virkede meget uplejet.Og de eneste blomster der var der var stedmoder.
  Din søsters have ser derimod skøn ud.Flot Nelly Moser hun har.
  Jeg har også lyst til at prøve at stiklinge formere roser.....................må ind og læse hvordan man gør.
  Rigtig god søndag Jette

  SvarSlet
 2. Hej, Jette, rigtig skuffet over Hune var vi nu ikke, der er mange spændende haverum at gå på visit i, men ingen tvivl om, at stramtklippede hække og roser i blomst ville have gjort en enorm forskel. Det er sjovt at stiklingeformere roser, for det er morsomt at lykkes med det, og dem, der mislykkes, er jo bare almindelig haveaffald.

  SvarSlet
 3. Så flott tur du har vært på! Skulle gjerne ha vært på alle de steder selv. Haven i Hune gikk på norsk TV for flere år siden, og jeg så alle programmene.
  'Nelly Moser' var da virkelig flott!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bestemt en fin tur, og Nelly Moser lyser op med sine fine farver.

   Slet
 4. Hej Marie

  Rosa arvensis splendens var et spændende bekendtskab!
  Tak for rundvisningen

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Velbekomme, ja, den rose er jeg helt vild med.

   Slet
 5. Det lyder som en skøn tur I var på og med mange indtryk. Eges have vil jeg gerne se, men der er desværre langt dertil. Arvensis Splendens kan du glæde dig til at få, jeg er selv lykkelig ejer og den er fantastisk med sine bløde ranker, karminrøde knopper og smukke blomster. Nu er den færdig for i år, men så sætter rankerne ind med at vokse og de kan blive meget lange:)
  Jeg kan godt forstå at din søster elsker sin Odyssey, jeg elsker også min;))
  Haven i Hune er noget særligt og jeg har heldigvis haft rigtig gode oplevelser der. jeg tror der er sket meget siden Jeppe kom til (hvis han stadig er der) og jeg vil gerne se haven igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eges have er absolut et besøg værd, og Jeppe knoklede løs i Hune, selvom det var søndag, men der var simpelthen så mange meter hæk, der skulle klippes. Du beskræfter mig i, at vi skal have fat i arvensis splendens.

   Slet
 6. Hej Marie,
  Spændende havebesøg. Eges have er en af dem jeg engang gerne vil se. Haven i Hune så jeg i august. Havde det som jer at opleve alle de rum og ideer der ligger bag var lige så skønt som at opleve blomster i haven. Roserne var færdige da vi var forbi.
  Skønne indkøb du har gjort - I har jo mange spændende planter.
  Arvensis Splendens er flot - målige læse lidt mere om denne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Eges have blev jeg virkelig imponeret af og tænker, at den må være fantastisk på alle årstider.
   Hune er også helt anderledes i sensommeren, fortalte min søster, som havde oplevet det tidligere.

   Slet
 7. Hej Marie!
  Sikke de spændende havebesøg i har været på, din søsters have ser også ud til at være et kapitel for sig og det må være skønt at have en søster at dele interesse med:-)
  Haven i Hune besøgte vi i slutningen af august 13, en fantastisk oplevelse, som også var mit første "havebesøg", blev noget overrasket over stien dertil, den fortalte ikke noget om det der skulle til at ske.
  Jeg har også kigget en del på Arvensis Splendens, den skulle være ret så god, og smuk er den!
  God dag hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er fint at have nogle at dele haveglæden med. Det, jeg blev mest overrasket over i Hune, var, at haven læ lige op og ned af byen - jeg havde forventet at den lå i et øde område i nærheden af klitterne. Arvensis splendens ser ud til at kræve en masse plads for at udfolde sig helt, det er det eneste problem, jeg kan få øje på. At den ikke remonterer er helt ok for mig.

   Slet
 8. Spennede hager !
  Eges hage må settes på "listen" vår. Og din søsters hage ser virkelig hyggelig ut !
  Hagen i Hune var den siste vi besøkte på vår ferie i Danmark, og vi ble faktisk skuffet. Den virket overgrodd og ustelt, og de uklippede hekkene gjorde nok at det inntrykket ble forsterket, og det ble vanskelig å ta bilder. Vi får prøve igjen på et annet tidspunkt :-))
  Ha en fin uke.

  SvarSlet
  Svar
  1. To positive reaktioner ud af tre er da ikke så tosset; men jeg er lidt ked af, at mine kommentarer om haven i Hune er kommet til at virke som negativ reklame, for den jo unik med de mange forskellige haverum.

   Slet