søndag den 26. juli 2015

hortensier m. m.

Før i tiden var hortensier vel ikke voldsomt populære haveplanter; men i de senere år er udvalget blevet meget større, og mange haveejere elsker at bruge dem som krukkeplanter. Lysende blå, nærmest turkis varianter som den herunder synes jeg dog ikke ses så meget mere.

Derimod er serrata typerne med de store sterile randblomster som blue bird blevet meget mere udbredte. Jeg kan for resten godt lide englændernes grafiske skelnen mellem mopheads og lacecaps.

Mine yndlinge i de senere år har været hortensier med forholdsvis mørkt løv og hvide blomster med en rød rand. Love you kiss er et godt eksempel.

Også Mirai har denne farvesammensætning.

En del hortensier lyser op, mens de står med knopper, idet de nærmest er limegrønne før udspring.

Den sidste herunder er en lav, nærmest bunddækkende hortensia - jeg har desværre ikke navnet.

Noget helt andet: stipa tenuissima / ponytail.Clematis x durandii kravler rundt i glasbærbusken, hvis man da husker at hjælpe den på vej, for den er ikke klatrende.


Det er Aljonushka heller ikke.
En blå floks plejer man at sige, at der ikke findes, men blue paradise virkede nu særdeles blå i dag.


14 kommentarer:

 1. Flot blå floks. Jeg har en hortensia, som ligner Love you kiss. Jeg kan også godt lide, når de har mørkt løv. Derimod er jeg ikke så meget til de blå hortensiaer, jeg kan bedre lide de sarte lyserøde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det mørke løv giver noget ekstra til bedene. Det bliver da kedeligt kun med lyserødt, de blå giver noget andet, synes jeg.

   Slet
 2. Så mange flotte hortensia du har! Love you Kiss og Mirai var virkelig fine. Blue Paradiset er blå ja, og de blomstrer faktisk her også nå. Jeg liker de veldig godt, for fargen er ganske uvanlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nok ikke alle, der kan lide hortensierne med de røde konturer, men jeg synes, de er fine. Den blå floks giver også noget variation i sommerbedet.

   Slet
 3. Hej Marie

  Godt at se lidt forskellige fine Hortensia! Jeg har ingen selv - Nok fordi jeg får en superdosis hver gang jeg er i Sverige. i mange haver der er en hvid eller limegrøn hortensia eneste prydplante(!)

  Jeg har også en "blå" Phlox - din ser faktisk mere rigtig ud!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hortensia er sådan set heller ikke en elegant plante, hvis de ikke havde de smukke blomster, var der ingen, der ville plante dem. Jeg gider heller ikke se dem kunstigt drevet i blomst fra tidligt forår, så alt i alt er jeg nok ret ambivalent, hvad hortensia angår.

   Slet
 4. Hej Marie,
  Utrolig mange typer Hortensia du har. Dejlig blå farve. Her er de alle rosa, men det er min skyld jeg har ikke ændret jordens PH i krukkerne. Ude i bedene fryser de ofte meget tilbage - så de står i de uopvarmede drivhus i vinterperiode for at komme til sin ret. Er alle dine i bedene?
  Flot Floks, men blomstrer ikke endnu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vores er allesammen plantet ud i bedene og uden, at vi har ændret på jordens ph. Jeg tror faktisk, at nogle hortensier er født med en bestemt farve, sådan at jorden ikke kan påvirke den ret meget. Dine krukkeplanter bliver garanteret flotte og blomstrer tidligt.

   Slet
 5. Så smukke hortensia du har, jeg er især vild med de randblomstrende, men har også selv et par helt almindelige og kan faktisk godt lide deres løv, men kombi'en af løv og blomster gør dem helt klart til noget særligt. De tilfører da sensommerhaven noget ekstra. I England har de dem overalt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ingen tvivl om, at det engelske klima passer dem bedre end vores. Vi skal heller ikke glemme, at de visne blomster kan bruges til alt muligt.

   Slet
 6. Jeg har også lidt forskellige hortensia. Jeg har haft en inde i garagen i vinter, og de andre ude bliver dækket godt til. Alligevel er der nogle uden blomster. Men Limelight er sikker hvert år. De må godt være både blå og rosa. Nu er mine phlox også startet. Mangler en blå kan jeg se, den er lækker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mystisk at de ikke blomstrer - medmindre du har klippet dem tilbage og har snuppet knopperne i samme ombæring. Den blå floks giver en velkommen variation i farveudbudet lige nu.

   Slet
  2. Hej Marie.Flot udvalg af hortensia du viser.Kan også godt lide de randblomstrende.
   Og købte en blå for et stykke tid siden.......................og nu er den nærmest cremefarvet.
   Har også en del i både bede og krukker.Og to af dem i krukker har stået i den samme krukke/jord i rigtig mange år.Og de blomstre troligt hvert år.
   Er vild med din smukke phlox...............sikke en farve.
   God dag Jette

   Slet
  3. En cremefarvet hortensia lyder lækkert. Men også lidt specielt, for de plejer vel at changere over i det rosa,når de forandrer farve.De må i grunden være ret nøjsomme, når de lever varen, selvom jorden ikke bliver skiftet ud.

   Slet